Index Vakbarát Hírportál

Megnyílt az áthelyezett amerikai nagykövetség

2018. május 14., hétfő 18:19

Az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának.

A megnyitóra videoüzenetet küldött Donald Trump amerikai elnök, és ebben leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is teljes elkötelezettséggel kíván dolgozni a tartós izraeli-palesztin békemegállapodás elérése érdekében. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy a nagykövetség megnyitására nemzedékeken át emlékezni fognak Izraelben.

"Legnagyobb reményünk a béke"- jelentett ki az amerikai elnök, aki tavaly decemberben jelentette be, hogy teljesíteni fogja a nagykövetség áthelyezésére vonatkozó választási ígéretét. "Az Egyesült Államok mindig is Izrael nagy barátja, a szabadság és a béke ügyében partnere marad" -mondta, hozzátéve, hogy "baráti kezet nyújt Izrael, a palesztinok és minden szomszédjuk felé".

Az amerikai elnök szintén a nagykövetség megnyitásával foglalkozó Twitter-üzenetében nem tett utalást a nagykövetség áthelyezése kiváltotta erőszakhullámra, ehelyett mindenkit felszólított, hogy nézze az eseményt televíziós közvetítését. "Nagy nap ez Izrael számára. Gratulálok!" - írta.

A megnyitón Trump több közeli munkatársa és politikai támogatója is részt vett. Az amerikai küldöttséget Trump lánya, Ivanka és veje, Jared Kushner, valamint Steve Mnuchin pénzügyminiszter vezette. A ceremóniára mintegy 800 vendéget vártak.

A palesztin területeken tüntetéseket tartottak a nagykövetség átköltöztetése miatt. A Gázai övezet határán a palesztin tüntetők izraeli katonákkal csaptak össze, és palesztin források szerint legalább 53 tüntető meghalt és több ezer megsebesült.

Rovatok