Index Vakbarát Hírportál

Négyszer annyi ellentüntető várta Berlin utcáin a német bevándorlásellenes pártot

2018. május 27., vasárnap 16:10 | aznap frissítve

A német rendőrség becslése szerint összesen kb. 20 ezer ember vett részt azokon a berlini ellentüntetéseken, amelyet a bevándorlásellenes, jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt demonstrációjával egy időben tartottak. 

Az AfD 10 ezer ember részvételével jelentett be tüntetést, de végül csak kb. 5 ezren jelentek meg. A Bundestagba is bejutott párt Angela Merkel politikája ellen hirdetett meg demonstrációt. A résztvevők menete a berlini kormányzati negyeden át vonult el a Brandenburgi kapuig. A résztvevők az illegális bevándorlók kitoloncolását követelték, az iszlám térhódítás ellen emeltek szót, Merkelt és a kormányt hazaárulással, a német sajtót pedig hazugsággal vádolták.   

Az AfD egyik elnökségi tagja, Beatrix von Storch beszédében azt mondta: a török származású és az amúgy már Gelsenkirchenben született Mesut Özilnek, a német futballválogatott tagjának hiába van német útlevele, ő nem német, mert a mérkőzéseken nem énekli a német himnuszt, és különben is találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. 

Az AfD demonstrácója ellen 13 szervezet jelentett be ellentüntetést különböző helyszíneken. A Bundestag épületénél álló hatalmas mezőn gyülekeztek a legtöbben az "Állítsátok meg a gyűlöletet, állítsátok meg az AfD-t" mottóval meghirdetett rendezvényen.

Berlini dj-k és elektronikus zenei klubok például egy harminc teherautóból és kamionból álló karavánt indítottak, hogy a Love Parade-hoz hasonló felvonulás kemény basszusaival nyomják el az AfD demonstrációját. Szintén hangos technozenével tüntettek az AfD ellen azok a dj-k, akik 20 csónakkal és hajóval úsztak le a Spree folyón. 

Rovatok