Index Vakbarát Hírportál

Ki ez a hírhedt alak, aki Kim Dzsongun és Trump találkozóját készíti elő?

2018. május 30., szerda 19:16

Kim Jongcsol, Észak-Koreai nukleáris fegyverekkel kapcsolatos tárgyalóembere New Yorkban találkozik Mike Pompeo külügyminiszterrel, hogy előkészítsék a június 12-re tervezett Trump-Kim Dzsongun-találkozót, írtuk kedd este. 

De ki az a Kim Jongcsol, akiben ennyire megbízik mindkét fél?

Az AFP, a Guardian és a BusinessInsider is írt róla egy miniportrét, eszerint a férfi veterán és tehetséges politikus, aki az uralkodó Kim család három generációját is segítette. Kim Dzsongun jobbkezeként emlegetik, a diktátor lánytestvére, és persze a diktátor után a legbefolyásosabb észak-koreainak tartják, az elmúlt két évtizedben nem járt nála magasabb rangú észak-koreai Amerikában. 

A tábornok a 70-es éveiben járhat - az AFP és a Guardian szerint nincs hivatalos információ a születési évéről, a Wikipedia ugyanakkor 1945-öt ír -, ott volt a dél-koreai olimpia zárórendezvényén, a lelátón centiméterek választották el Ivanka Trumptól, de a ceremónián kívül is találkoztak. Ott volt Dzsongun oldalán is, amikor a diktátor a dél-koreai elnökkel találkozott áprilisban és a meglepetés-találkán is, május 26-án.

Először a hatvanas években állt be az állam kötelékébe, az észak-délt elválasztó határt védte a koreai félszigeten. Katonai akadémián végzett Phenjanban, egy disszidens azt állította róla 2016-ban egy interjúban, hogy Dél-Korea politikai és katonai helyzetéről papír nélkül egy órán át magyarázott részletesen. 

Kim Ir Szen alatt is sorozatban kapta az előléptetéseket, 1989-ben már ő vezette az északi katonai delegációt, hogy egyeztessen Dél-Koreával. Kemény munkával, és nem haveri alapon jutott előrébb, mondják róla. 

Kim Dzsongil alatt, 2009-ben kapta meg a külföldi hírszerzés felügyeletét, ezzel vált hírhedtté, ezt a posztot 2016-ig viselte. 2010-ben a Dél őt okolta, amikor Észak-Korea megtorpedózta egy hadihajójukat, és amikor egy határszigetet megsoroztak, négy embert megölve.

Szöul szerint Jongcsol a hűségét akarta mutatni a rezsim felé ebben az időszakban, amikor Kim Dzsongil és fia, Kim Dzsongun között zajlott a hatalomátadás.

Amikor Kim Dzsongun 2011-ben tisztogatásba kezdett, és veterán tiszteket, politikusokat mozdított el, Kim Jongcsol maradni tudott, sőt, 2013-ban azzal fenyegetett, hogy megtörik a tűzszünetet Észak és Dél között, az Egyesült Államokat pedig "tűztengerré" változtatják egy atomcsapással. Őt sejtik a 2014-es Sony-hekkelés mögött is. Kemény tárgyalónak, emellett szarkasztikus és gunyoros figurának tartják, idén például szöuli újságíróknak úgy mutatkozott be, hogy "én vagyok az ember, akire ráfogják, hogy elsüllyesztett egy hajót". Egyszer egy tárgyaláson pedig a déli delegáció ajánlatát azzal utasította vissza, hogy

Van nálatok másik bőrönd? Talán van nálatok egy másik, ajánlatokkal tele. 

Azt nem tudni, miért nem Washingtonba utazik, feltehetően ez összefüggésben lehet a Phenjant sújtó szankciókkal is.

Rovatok