Index Vakbarát Hírportál

Trump szalutált egyet az észak-koreai hadsereg parancsnokának

2018. június 14., csütörtök 18:30

Donald Trump és Kim Dzsongun éppen történelmi találkozója következő állomását tartotta Szingapúrban, amikor az amerikai elnök valami egészen szokatlan és etikátlan dolgot tett: kezét fejéhez emelve tisztelgett az észak-koreai hadsereg parancsnokának, írja a CNN.

Trump épp kézfogásos túráját tartotta Kim Dzsongun katonai vezetőivel, amikor az észak-koreai diktátor hadseregének vezetője az elnök kéznyújtása ellenére szalutálásba kezdett, amit Trump nagyon szívélyesen viszonzott is.

A hadseregben a kölcsönönös tisztelgés bevett szokás a baráti országok között, de annak ellenére, hogy a találkozón a két vezető megállapodott abban, hogy a két állam együtt dolgozik majd a nukleáris leszerelésért, Észak-Korea még mindig az Egyesült Államok ellenségének számít.

A CNN egy katonai szakértővel elemeztette ki a szalutálást, aki azt mondta, Trump ezzel protokollt sértett, és az észak-korai propaganda kezére játszott. A videófelvételt az észak-koreai állami sajtó hozta nyilvánosságra, amivel azt akarják megmutatni, hogy az amerikai elnök hogyan tiszteleg Kim Dzsongun hadserege előtt. A szakértő szerint Trumpnak csak bólintania kellett volna, és arra várni, hogy a parancsnok elfogadja a kéznyújtását.

"Trump még a saját tábornokainak sem szalutál, ők tisztelegnek Trump előtt. Ez így működik. Idegen ország hadsereg parancsnokainak szintén nem tiszteleg az elnök, nemhogy egy ellenséges ország parancsnokának" - mondja a szakértő.

Trump egyébként korábban amatőrnek nevezte Barack Obamát, amikor az elnöksége elején meghajolt Szaúd-Arábia király előtt.

Rovatok