Index Vakbarát Hírportál

Lövöldözés volt egy marylandi szerkesztőségben, az újság korábban a támadó zaklatási ügyéről írt

2018. június 28., csütörtök 21:25 | öt éve frissítve

Legalább öt halottja van az annapolisi Capital Gazette szerkesztőségében lezajlott mészárlásnak. Egy fegyveres egy sörétes vadászpuskával átlőtte az iroda üvegajtaját, és tüzet nyitott a szerkesztőség munkatársaira. A rendőrség őrizetbe vett egy gyanúsítottat, aki először ellenállt a letartóztatásnak. A támadásnak legalább öt halottja és több súlyos sebesültje van. A történtek hatására megerősítették a nagyobb New York-i és Los Angeles-i médiavállalatok rendőri védelmét.

Több halálos áldozattal járó lövöldözés kezdődött csütörtök délután a marylandi Annapolisban található Capital Gazette szerkesztőségben.

A Fox 5 DC jelentése szerint a lövöldözés helyi idő szerint délután fél három körül kezdődött a Gazette Bestgate Road-i szerkesztőségében.

A lap egyik munkatársa, Anthony Messenger háromnegyed három körül a Twitteren azt írta: „Lövöldözés a Bestgate 888-ban, kérem, segítsenek!”

Active shooter 888 Bestgate please help us

— Anthony Messenger (@amesscapgaz) June 28, 2018

Phil Davis, a lap egy másik munkatársa is a Twitteren közvetítette a történteket.

Egy magányos lövöldöző több emberre rálőtt az irodában. Néhányan meg is haltak. [...] A fegyveres átlőtte az iroda üvegajtaját, majd tüzent nyitot a munkatársaimra. Nem tudok többet mondani, és nem akarok senkit halottá nyilvánítani, de szörnyű a helyzet. [...] Nincs annál ijesztőbb, mint hallani, ahogy másokat lelőnek melletted, te pedig az asztalod alatt lapulva hallod, ahogy a támadó újratölti a fegyverét.

A rendőrség figyelmeztetést adott ki: nem tartják kizártnak, hogy több elkövető is lehet, de ezt hivatalosan nem erősítették meg. Az Anne Arundel megyei seriff, Ron Bateman elmondta, hogy a nyomozás folyamatban van, de egy gyanúsítottat már őrizetbe vettek. A férfi nem tanúsított ellenállást, a rendőröknek megadta magát. Sajtóhírek szerint az elkövető egy 38 éves férfi, Jarrod Ramos, aki korábban beperelte a lapot rágalmazásért, miután az zaklatási ügyéről írt.

Bill Krampf megyei rendőrfőnök sajtótájékoztatón közölte, hogy

az akciónak legalább 5 halottja és számos súlyos sérültje volt.

Az elhunytakat azonosították, mind az újságnak dolgozott: Rob Hiaasen, Gerald Fischman, Wendi Winters szerkesztő, Rebecca Smith reklámértékesítő és John McNamara újságíró.

Médiaértesülések szerint az elkövető egy shotgunt (sörétes vadászpuskát) használt az akcióhoz. A CNN úgy értesült, hogy a rendőrök egy bombának látszó tárgyat is találtak a helyszínen, így a tűzszerészeket is riasztották. Később kiderült, házilag barkácsolt füstgránátokat dobált.

Először rágalmazási pert indított, aztán mészárolt

Az elkövető Jarrod Ramos 2012-ben rágalmazásért beperelte a Capital Gazette-et, miután a lap, bírósági iratok alapján arról írt, hogyan zaklatott a férfi egy nőt. A férfi trágár e-mailekkel zaklatta a nőt, és azt üzente neki: ölje meg magát. Ramost elítélték zaklatás miatt, de amikor a Capital Gazette megírta a történetet, arra panaszkodott, hogy a lap nem korrekten mutatta be a dokumentumokat. Ezért perelni is próbált, de bíróság végül elutasította a keresetét – közölte a Reuters.

A történtek hatására a rendőrség megerősítette a legnagyobb New York-i és Los Angeles-i szerkesztőségek védelmét. New Yorkban a terrorelhárítás egységei őrzik a legnagyobb médiavállalatokat, a Los Angeles Times szerkesztőségénél pedig fokozták a rendőri jelenlétet.

Police outside The New York Times now. Thank goodness. pic.twitter.com/6ICl9JMKeD

— Jeff Jarvis (@jeffjarvis) June 28, 2018

Larry Hogan, Maryland kormányzója kormányzója azt nyilatkozta, hogy teljesen lesújtotta az annapolisi tragédia híre. A Fehér Ház szóvivője közleményben tudatta, hogy imádkoznak az áldozatokért és az érintettekért, és ugyanígy tett Donald Trump is a Twitteren.

Prior to departing Wisconsin, I was briefed on the shooting at Capital Gazette in Annapolis, Maryland. My thoughts and prayers are with the victims and their families. Thank you to all of the First Responders who are currently on the scene.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 28, 2018

A munka folyik tovább

A Capital Gazette Twitteren közölte, hogy holnap újabb megjelenik a következő példány. "Igen, kinyomjuk azt a rohadt lapot" – írta a szerkesztőség.

A Capital Gazette az Egyesült Államok egyik legrégebben alapított újságja. A kiadója 1727-ben indult, első lapjuk a Maryland Gazette volt. 1767-ben ők alkalmazták az ország első női újságíróját, Anne Catharine Greent. A Capital Gazette eredetileg Evening Capital néven jelent meg 1884-ben.  1994-ben a tulajdonos elindította az ország egyik első online híroldalát, a CapitalOnline.com-ot. Az újságot Annapolisban, Anne Arundel megyében és Kent Islanden terjesztik. Naponta 67 ezren olvassák, a vasárnapi kiadást 83 ezren.

A szerkesztők rendíthetetlen hidegvérrel dolgoznak a merénylet után is. Bár az újság honlapja több európai országból, így Magyarországról is elérhetetlen, röviddel a lövöldözés után már maguk számoltak be a támadásról és a fejleményekről. John Harwood a Twitteren azt írta:

Egy középiskolai osztálytársam, Pat Furguson a Capital Gazette riportere. Azt mondta a feleségének, Beckynek (szintén osztálytárs), hogy biztonságban van, tölti a telefonját, keresi a kollégáit, és próbál újságot írni, „hogy az isten verje meg”.

(Fox News | CNN | BBC | CBS News)

Rovatok