Index Vakbarát Hírportál

Lezárták Bali repülőterét egy vulkán miatt

2018. június 29., péntek 06:00 | aznap frissítve

Bezárt pénteken a nemzetközi repülőtér az indonéziai Bali szigetén az Agung vulkán fokozódó tevékenysége miatt, írja az MTI. A helyi katasztrófavédelem adatai szerint 450 járatot töröltek, ami mintegy 75 ezer utazót érint.

Az ausztráliai Darwinban lévő regionális megfigyelő központ adatai szerint a vulkáni hamut a széláramlatok délnyugati irányban, Indonézia legsűrűbben lakott területe, Jáva szigete felé sodorják. A vulkáni hamu komoly veszélyt jelent a légiközlekedésre, mert a finom összetételű hamufelhő eltömi a repülőgépek hajtóműveit.

Az Agung tűzhányóból szerda óta 2500 méter magasságra tör fel szürke hamu. A vulkán 1963 óta először tavaly szeptemberben kezdett el ismét működni, majd novemberben háromszor kitört. A környékén lévő falvakból több mint 130 ezer ember menekült el.

A tűzhányó tevékenysége ezután fokozatosan alábbhagyott, ezért az idén februárban egy fokozattal lejjebb vitték a riasztási szintet a legmagasabbról, és 6 kilométerről 4-re csökkentették a kiürítési zóna sugarát. A 3031 méteres tűzhányó 1963-as és 1964-es kitörései több mint 1200 életet követeltek.  

Rovatok