Index Vakbarát Hírportál

Egy svéd egyetemista megakadályozta egy afgán férfi hazatoloncolását

2018. július 25., szerda 11:27

Egy fiatal svéd egyetemista lány, Elin Ersson nemrég megtudta, hogy a hatóságok egy fiatal afgán férfit ki akarnak toloncolni Göteborgból. Mivel aktivista társaival úgy vélik, ez egyenlő a halálos ítélettel, kieszeltek egy tervet, hogy békés eszközökkel megmentsék a férfit.

Ersson vett egy jegyet a kérdéses törökországi járatra, és amikor kedden felszállt a gépre, a közösségi médián keresztül telefonos videón kezdte közvetíteni, hogy mi történik.

A terv egyszerű volt: kijelentette, hogy addig nem hajlandó leülni, amíg az afgán férfit le nem viszik a gépről, mert meg akarja menteni a deportálástól, és amint sikerrel jár, minden utasításnak aláveti magát. Ezt sokszor megismételte, olykor hozzátéve, hogy meg akarja változtatni a (mind szigorúbb) svéd szabályozást, mert nem szabad embereket a "pokolba" küldeni.

Az előírások szerint az utasszállító gépek nem szállhatnak fel, amíg az összes utas nem ül bekötve a helyén, viszont a személyzet nem alkalmazhat kényszert az utasokkal szemben, ha arra nem adnak okot. Az utasok között akadt, aki szimpatizált az aktivistával, mások ellenségesek voltak. Az egyik utas ki is csavarta a kezéből a telefont, amit aztán az utaskísérő adott vissza a nőnek. Amikor az utasok türelmetlenkedtek, Ersson azt mondta,

egy ember élete fontosabb, mint az ő idejük.

Ersson láthatóan küzdött, hogy megőrizze a higgadtságát, olykor könnyezett, de végül mindvégig sikerült tartania magát a tervéhez, a lényegről beszélt, és nem ment bele a személyeskedésbe. Még arra is tudott figyelni, hogy a közvetítésben lehetőleg csak a saját arca látszódjon, a többi utasé ne.

A patthelyzet kezdett elhúzódni: a reptéri hatóságok nem voltak hajlandók Erssont erővel eltávolítani, ő viszont nem tágított a tervétől. Végül, közel 15 perc után leszállították a menedékkérőt, és ekkor az aktivista is távozott, az utasok tapsától kísérve.

Elin Ersson videóját kedden több mint félmillióan látták. Az afgán férfi a Deutsche Welle szerint továbbra is őrizetben van, egy másik járattal tervezik hazatoloncolni.

Svédországban szeptemberben választást tartanak, a fő téma a menedékjog és a bevándorlás, és a szélsőjobb egyre jobban szerepel a felmérésekben. (Guardian)

Rovatok