Index Vakbarát Hírportál

Érik egy moszkvai Trump-látogatás

2018. július 27., péntek 20:14

Vlagyimir Putyin orosz elnök kész Moszkvában találkozni Donald Trumppal, és maga is hajlandó lenne ellátogatni Washingtonba, közölték orosz hírügynökségek.

A Trumppal való találkozó iránti készségéről maga Putyin tett bejelentést a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozója alkalmából megtartott sajtótájékoztatóján. "Egyébként van már ilyen meghívása, szóltam neki erről" - mondta az orosz vezető. "Kész vagyok Washingtonba is elutazni, ha ott megteremtik a megfelelő munkakörülményeket" - tette hozzá.

Mint mondta, mind ő, mind Trump szeretne ismét találkozni. Kijelentette, hogy nemzetközi fórumok, egyebek között a G20 csoport csúcstalálkozója alkalmából beszélni fog az amerikai elnökkel. (A G20 csoport vezetői legközelebb november 30-án és december 1-jén Buenos Airesben gyűlnek majd össze.)

"Minden nehézség, adott esetben az Egyesült Államok belpolitikai életében fellépő nehézségek ellenére, az élet megy tovább és a kapcsolataink is folytatódnak" - hangoztatta Putyin. "Telefonon nem lehet mindent elmondani" - nyilatkozott Putyin.

Donald Trump amerikai elnök nyitott a moszkvai látogatásra - jelentette be a washingtoni Fehér Ház erre reagálva. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közleményében leszögezte: amennyiben hivatalos meghívást kap, az amerikai elnök nyitott a moszkvai vizitre.

"Trump elnök várja Putyin elnököt Washingtonban a jövő év elején, és nyitott a moszkvai látogatásra, amint megkapja a hivatalos meghívást" - olvasható a közleményben.

Először Donald Trump hívta meg az orosz elnököt: a helsinki csúcstalálkozójukról hazatérve bejelentette, hogy őszre a Fehér Házba várja Vlagyimir Putyint. A washingtoni politikai osztály felháborodása nyomán aztán a novemberi félidős választások utánra halasztotta a meghívást, majd a Fehér Ház bejelentette, hogy jövő január elején várja az amerikai fővárosba az orosz elnököt.

Rovatok