Index Vakbarát Hírportál

Durrdefekt okozta Kalifornia halálos bozóttüzét

2018. augusztus 5., vasárnap 15:48

Ha kilyukad az autónk gumija, a legtöbben káromkodva felteszik a pótkereket, és utána továbbállnak. A kaliforniai Redding mellett viszont éppen egy ilyen átlagos eseményből alakult ki halálos katasztrófa. Július 23-án egy teherautó durrdefekt miatt felszántotta az aszfaltot, és az így keletkező szikrák meggyújtották a közeli száraz bokrokat.

Hivatalosan is megállapították, hogy ez okozta a Carr Tűznek elnevezett tragikus eseményt, Kalifornia állam hatodik legpusztítóbb bozóttüzét

Hatan vesztették életüket, ezerötszáz épület megsemmisült, és közel hatvanezer hektár vált a lángok martalékává.

A szikrák persze csak elindították az eseményeket, a kívül az erős szél tehet a szakértők által csak tűztornádónak nevezett jelenség kialakulásáról. A szél letépte a házak tetejét, leszakította az áramvezetékeket, és rendkívüli módon felgyorsította  a tűz terjedését.

Volt olyan időszak, amikor ötezer tűzoltó 24 órás váltásban igyekezett megfékezni a tüzet

Ezzel a munkával még mindig nem végeztek, vasárnapig a Carr Tűz 41 százalékát sikerült eloltani. Ez pedig csak egy - igaz, a legnagyobb - a Kaliforniában tomboló 17 bozóttűz közül, és az állam a tűzoltásra szánt éves költségvetésének már a negyedét elhasználta júliusban.

(Borítókép: A tűzben kiégett járművek, Redding, Kalifornia. Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

Rovatok