Index Vakbarát Hírportál

Tombol Kalifornia történelmének legnagyobb erdőtüze

2018. augusztus 7., kedd 12:10

Kaliforniában az állam történetének legnagyobb tűzvésze dúl - számolt be kedden a Guardian amerikai kiadása. A nyári szárazságban elharapózó lángok két budapestnyi, 1150 négyzetkilométerre terjedtek ki, és hétfő estig 87 lakóépületet és 82 más épületet pusztítottak el. Kaliforniában az idén heten haltak meg eddig különféle erdő- és bozóttüzekben, és 10 települést kellett legalább részben evakuálni. A tűznek alig a 30 százalékát sikerült izolálni, pedig 14 ezer tűzoltó harcol a lángok ellen.

A USA Today azt írja, a "Mendocino Komplex Tűzeset" néven említett katasztrófa valójában két, egymástól függetlenül kitört tűzesetet takar. A lángokat július utolsó napjaiban észlelték először, és lassú, de folyamatos terjedést követően hétfőn kaptak igazán erőre, amikor is feltámadt a szél. A tűzvész egyelőre kevéssé lakott területeket érint, de az állam hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy további 11 300 ház kiürítése válhat szükségessé. 

És mintha a kaliforniaiaknak nem lenne elég bajuk a tűzzel, a katasztrófába beleokoskodott Donald Trump is, aki a Twitteren osztotta ki Jerry Brown (nyilván demokrata párti) kormányzót, hogy miért követte mereven azt a helyi előírást, mely előírja, hogy természetvédelmi okokból kifolyólag a víztározók tartalékainak egy részét vissza kell vezetni a természetes vizekbe, patakokba, folyókba. 

Kaliforniában a - részben a globális éghajlatváltozásra visszavezethető - szárazságnak köszönhetően évről-évre ez egyre nagyobb tűzvészekkel kell megküzdenie a hatóságoknak. Az eddigi rekordot a Thomas névre keresztelt tűz tartotta (alig hét hónapig), mely tavaly decemberben és januárban több mint 1000 épületet perzselt fel, és megfékezése két tűzoldó életébe került.

Rovatok