Index Vakbarát Hírportál

A Trump-kormányzat megszünteti szíriai stabilizációs projektjeit

2018. augusztus 17., péntek 20:08

Donald Trump amerikai elnök kormányzata pénteken értesítette az amerikai kongresszust, hogy megszünteti úgynevezett stabilizációs projektjeit Szíriában, elvonja az újjáépítési programokra már korábban elkülönített mintegy 200 millió dollárt (56 milliárd forintot) - jelentette az MTI.  A tisztviselők szerint a 7 éve konfliktus sújtotta ország stabilizálásra szánt forrást másra fordítja a kormányzat, de az így kiesett összeget ellensúlyozzák más donor országok felajánlásai, amik 300 millió dollárt (csaknem 85 milliárd forintot) tesznek ki.

Az AP szerint ettől függetlenül a lépés annak jele, hogy a kormányzat eleget tesz Trump arra vonatkozó követelésének, hogy az Egyesült Államok vonja ki magát a szíriai konfliktusból, csökkentse vagy teljesen szüntesse meg ottani jelenlétét.

A The New York Times március végén közölte, hogy a szóban forgó 200 millió dollárt befagyasztotta a kormányzat, amíg felülvizsgálja a nagyhatalom szerepét a konfliktusban.

Az iszlám szigorú, konzervatív irányzatát követő Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetsége pénteken jelentette be, hogy 100 millió dollárral támogat stabilizációs projekteket az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosaitól megtisztított északkelet-szíriai térségekben. Az érintett térségben fekszik Rakka is, a terroristák egykori szíriai fellegvára. A térséget nagyobb részben az amerikai támogatású, a dzsihadisták elleni harc egyik legütőképesebb eleme, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet tartja ellenőrzése alatt.

Szaúd-Arábia a 2011 óta dúló szíriai polgárháborúban a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben harcoló fegyveres csoportok egyik legjelentősebb támogatója. E csoportok főleg az északi Idlíb tartományba szorultak vissza, miután a szíriai kormányerők és szövetségesei, valamint az amerikai támogatású SDF kiterjedt területeket vontak ellenőrzésük alá.

Ha az Egyesült Államok kivonulna Szíriából, a nyugati nagyhatalom riválisai és ellenségei uralnák a gyakorlatilag több részre szakadt országot. Az Aszad-rezsim szövetségesei, Oroszország, Irán és a libanoni Hezbollah szélsőséges mozgalom már megvetette lábát Szíriában, az oroszoknak két hadi támaszpontja is van a Földközi-tenger mellett.

(Borítókép: Családok hagyják el Rakkát 2017 májusában. Fotó  Huseyin Nasir/Anadolu Agency/Getty Images)

Rovatok