Index Vakbarát Hírportál

Egész hétvégén szótlanul játszott, aztán lövöldözni kezdett

2018. augusztus 27., hétfő 11:18 | aznap frissítve

Ketten meghaltak, tizenegyen pedig megsérültek, mikor egy támadó tüzet nyitott vasárnap délután egy e-sport-versenyen a floridai Jacksonville-ben, majd magával is végzett. A versenyt élőben közvetítették az interneten, a lövések hangjai tisztán kivehetők az azóta a Youtube-ra feltöltött felvételen.

Már vasárnap este kiderült, hogy a gyilkos az egyik versenyző volt, aki azután kezdett lövöldözni, hogy kiesett a Madden NFL amerikaifocis játék selejtezőjéből.

A bajnokságon 5 ezer dollár volt a fődíj, és persze a lehetőség, hogy egy magasabb ligában is megmérkőzhessen az ember, az amerikaifocis e-sport csúcsának számító Madden Classic Live rangadón, Las Vegasban.

Bajnok volt korábban

A gyilkos, David Katz ismert e-sportoló volt, korábban megnyerte az amerikaifocis játék, a Madden NFL egyik bajnokságát is, rendszeresen indult versenyeken, „Bread” (Kenyér) néven.

A gyilkos motivációját egyelőre nem tárták fel, de egy szemtanú szerint közvetlenül a lövöldözés előtt Katz vitába keveredett egy másik versenyzővel. Ezután kiment a teremből, majd fegyverével tért vissza. Egy harmadik résztvevő szerint Katz az egész verseny alatt furcsán viselkedett, nem beszélt senkivel.

Miután játszottunk és győztem, kezet nyújtottam neki, de ő csak szótlanul nézett rám.”

A jacksonville-i rendőrség egyelőre egyik beszámolót sem erősítette meg.

Nem barátkozni jött

David Katzról egy 2017-es, Youtube-on közvetített meccsen a kommentátor azt mondta, a játékos „nem mutat ki túl sok érzelmet” a rangadón. David Katz fapofával játszik. Egy komoly ember. Nem barátkozni jött ide – mondta.

Katz furcsa, csendes jellemét több sportkommentátor is kiemelte a korábbi versenyeken, ahogy a magabiztosságát is.  A New York Post talált egy videót, ahol a sportolót egy meglepetésszerű győzelme után a riporter arról kérdezi, hogy mit szól ahhoz, hogy egy nála jóval eredményesebb ellenfelet győzött le. Katz hűvösen, szűkszavúan válaszolt:

„Nem gondolom, hogy esélytelen lettem volna. Szerintem én a jobbak közé tartozom. Örülök, amikor a játékom bizonyítja ezt."

Gyanúsan viselkedett

A 24 éves Katz a Maryland állambeli Baltimore-ban élt, csak a verseny miatt utazott autójával a lövöldözés helyszínére, egy pizzériaként is működő floridai e-sport-bárba.

„Egész hétvégén itt volt. Napszemüveg volt rajta, nem beszélt senkivel" – mondta egyik ellenfele, aki az egyik meccsen legyőzte Katzot, majd hozzátette:

A játék után odamentem hozzá, mondtam neki, hogy jó meccs volt, kezet nyújtottam, de ő csak szótlanul bámult rám.

Az egyik játékos kiszúrta, hogy a kétnapos bajnokság alatt Katz végig ugyanazokat a ruhákat viselte, gyanús is volt neki a férfi. „Nyilvánvalóan nem öltözöl át, ha ilyesmire készülsz" – nyilatkozta.

A lövöldözés után a CompLexity Gaming nevű, e-sportolókat menedzselő cég vezetője, Jason Lake a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy komoly aggodalmakra ad okot, hogy egy ilyen mészárlás megtörténhet egy hivatalos sporteseményen: „Az, hogy valaki ilyet csináljon, szívszorító. Azt hiszem, az e-sport-közösségnek most meg kell állnia gondolkodni, hogy mit tud tenni a saját biztonsága érdekében."

Cikkünket alább, a Fb-s posztunknál kommentelheti:

Rovatok