Index Vakbarát Hírportál

A Kreml és Izrael gyorsan kibékül a lelőtt orosz gép után

2018. szeptember 19., szerda 08:46

Kedden még Izraellel szembeni válaszlépések jogosságáról beszélt az orosz védelmi miniszter a Szíria közelében, fedélzetén tizennégy emberrel elvesztett katonai repülő miatt, de alig egy nappal később már bizonyossá vált, hogy a Kreml nem akarja elrontani a Vlagyimir Putyin és Benjamin Netanjahu között kialakult jó kapcsolatot.

A helyzet szokatlan, a gépet ugyanis nem is Izrael lőtte le, hanem Moszkva szövetségese, a szíriai légvédelem, ráadásul Oroszországtól vásárolt rakétával. Mégis Izraelt vádolta Oroszország, mivel az Sz-200-as rakétarendszert a szíriaiak a kormányerők ellen végrehajtott izraeli légi csapás miatt vetették be – ám a rakéták nem az F-16-osokat, hanem a jóval lomhább, 35 kilométerre lévő, leszálláshoz készülődő Il-20-as orosz katonai gépet találták el.

Moszkva szerint szándékosan kiprovokálta az ellencsapást Izrael, tudván, hogy ezzel az orosz gép is tűz alá kerül.

Putyin és Netanjahu azonban gyorsan lépett: kedd este a felek közvetlenül tárgyaltak telefonon, az izraeli miniszterelnök felajánlotta, hogy az izraeli légierő parancsnoka Moszkvába utazik.

Putyin kijelentette: a helyzet nem olyan súlyos, mint három éve volt, amikor a törökök lőttek ki egy orosz vadászgépet a szíriai határnál, légtérsértésre hivatkozva. 

Putyin szerint 2015 óta jó az együttműködés Izraellel Szíria kapcsán, folyamatos a kapcsolat, épp a hasonló véletlenek elkerülésére – írta a Newsru.com. Putyin szerint véletlenek sorozata vezetett a tragédiához, „Izrael nem felelős a történtekért.” Ugyanakkor azt is mondta, hogy a keddi eset – azaz a Szíriában végrehajtott izraeli légicsapás nem csak „sérti Szíria szuverenitását, de ellentétes az orosz-izraeli megállapodásokkal is”, közölte az elnök, arra szólítva fel Izraelt, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló helyzetektől.

Rovatok