Index Vakbarát Hírportál

Egy botrány, aminek nem Trump a főszereplője, mégis megrázza Amerikát

2018. szeptember 21., péntek 09:56

Tovább gyűrűzik Brett Kavanaugh amerikai főbírójelölt szexuális zaklatási botránya, jelenleg az őt megvádló Christine Blasey Ford szenátusi meghallgatásának körülményeiről folyik az alkudozás. Az ügy letarolta az amerikai médiát, ami nem is csoda. Hiszen az alkotmánybírósági feladatokat ellátó Legfelsőbb Bíróság összetétele hagyományosan az egyik legfontosabb politikai kérdés, hiszen a testület sokszor évtizedekre kiható ítéleteket hoz az abortusztól vagy a pártfinanszírozásig egy sor kérdésben. Ezért azután nem mindegy, hogy a kilencfős Legfelsőbb Bíróságban a liberális vagy a konzervatív bírók vannak-e többségben.

A republikánusok Kavanaugh megválasztásával ebben a ciklusban Neil Gorsuch mellett már a második főbírót delegálhatnák, ami óriási törvényhozási siker lenne - főleg annak tudatában, hogy a tisztség élethosszig vagy lemondásig tart, és van olyan főbíró, akit még az idősebb Bush nevetett ki. 

Donald Trump elnök júliusban jelölte a tekintélyes szakmai pályafutással rendelkező Brett Kavanaugh-t, a washingtoni fellebbviteli bíróság tagját legfelsőbb bírónak. A bizottság demokrata párti szenátorainak többsége már a meghallgatás előtt jelezte, hogy nem kívánja megszavazni a republikánus elnök jelöltjét, de a szűk (51-49-es) republikánus többség már Gorsuch megválasztásánál is összezárt. 

A meghallgatások lezárulásával, de még a péntekre tervezett szavazás közben - azaz tökéletes időzítéssel - robbant a zaklatás-bomba, amikor Dianne Feinstein demokrata párti szenátor bejelentette: birtokában van egy kaliforniai pszichiáternő levele, aki azt állítja, hogy évtizedekkel ezelőtt, még diákként, Kavanaugh és a barátja szexuálisan zaklatta őt. Később megnevezte magát a vádló, Christine Blasey Ford, aki szerint Brett Kavanaugh 1982-ben egy diákbulin mata részegen lefogta őt, száját betapasztotta, és meg akarta őt erőszakolni. Kavanaugh határozottan visszautasította a vádat, a republikánus frakció pedig összetrombitálta a jelölt hatvan egykori osztálytársát és egyetemi évfolyamtársát, akik egységesen kiálltak mellette. 

A demokrata párti szenátorok azonnal a szavazás elhalasztását követelték, sőt volt, aki felvetette, hogy az FBI-nak meg kellene indítania a nyomozást az ügyben. Jogi szakértők sora és Donald Trump elnök is azonnal jelezte, hogy erre nincs mód, hiszen nem történt szövetségi bűncselekmény. Az amerikai elnök emlékeztetett arra is: Brett Kavanaugh biztonsági ellenőrzését korábbi kinevezései alkalmával az FBI már hatszor elvégezte, amihez hozzáfűzte a zaklatásukról csak hosszú évek múltán beszélő áldozatokkal szemben általánosan felhozott ellenérvet:

Miért nem értesítette 36 évvel ezelőtt a hatóságokat?

Az ügy mindenesetre alapból sem volt egyszerű, és magyar idő szerint csütörtök éjszaka tovább bonyolódott. A botrányt kirobbantó szenátor, Dianne Feinstein a hét közepén már azt közölte: nem biztos benne, hogy Ford levelének tartalma mindenben megfelel az igazságnak; egyes orgánumok pedig Christine Blasey Ford, illetve az őt képviselő ügyvéd ellentmondásaira mutattak rá. 

Az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának elnöke, a republikánus Chuck Grassley péntekig adott határidőt a meghallgatását először elvállaló, majd visszamondó Fordnak arra, hogy döntse el, megjelenik-e a hétfői ülésen, amikor Brett Kavanaugh-t is meghallgatják. Ellenkező esetben - figyelmeztetett Grassley - a szenátus szavazni fog Kavanaugh jelöltségéről. 

A nő ügyvédje révén csütörtök este jelezte, hogy  hajlandó megjelenni a szenátorok előtt, de nem hétfőn, hanem jövő csütörtökön, és csakis "megfelelő körülmények esetén". Az ügyvéd, Debra Katz a szenátusi bizottságtól levélben kért biztonsági garanciákat "halálosan megfenyegetett" ügyfele számára, és azt is kérte, hogy nyilatkozzon Kavanaugh elsőként a zaklatási ügyben.

A republikánus frakció alkura van kényszerülve, mivel három képviselő - a szenátori pályafutásukat befejező és épp emiatt önjáróvá vált Jeff Flake és Bob Corker, illetve a keleti parti Maine liberális-konzervatív szentára, Susan Collins is a felek meghallgatása mellett vannak, és az ő szavazataikat nem nélkülözhetik. 

Ráadásul az idő is sürgeti a pártot, mivel ha a jelölés folyamata elhúzódik, előfordulhat, hogy a döntés már egy más összetételű Szenátushoz kerül át; és bár nem valószínű, hogy a novemberi választást követően a Szenátus irányítását a demokraták veszik át, a republikánusok nem tehetnek kockára egy főbírói kinevezést. 

Közben a demokratákkal szemben álló média igyekszik nettó politikai ügyként beállítani a zaklatási vádat. Több lap is feltárta Ford demokrata párti szimpátiáját, és azt, hogy ügyvédje, Debra Katz egy olyan civil szervezet alelnöke, ami egy Soros György által finanszírozott alapítványtól kap pénzt, és Katz maga is bőkezű adományokkal támogatta Barack Obama volt elnök és Hillary Clinton volt elnökjelölt kampányait. 

Rovatok