Index Vakbarát Hírportál

Fagyos a hangulat Berlinben Erdogan miatt

2018. szeptember 28., péntek 12:05 | aznap frissítve

Hűvös hangulatban fogadták Berlinben Recep Tayyip Erdogan török elnököt, akit az emberi jogok sárba tiprása miatt számos alkalommal bírált Németország. 

A súlyos gazdasági helyzetbe került Törökország elnökét péntek reggel Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök fogadta. Erdogan ezután találkozott Angela Merkel kancellárral. Az eredeti tervek szerint közös sajtótájékoztatót is tartanak, a Bild azonban úgy tudja, Erdogan most azt mérlegeli, hogy lemondja ezt az alkalmat. 

A német lap szerint ugyanis a nemzetközi sajtótájékoztatóra regisztrálta magát Can Dündar, a  Cumhuriyet című török lap egykori főszerkesztője is, aki Erdogan ősellenségének számít. A lapban 2015-ben egy olyan cikk jelent meg, amely szerint a török titkosszolgálat fegyvereket szállított Szíriába iszlamista lázadócsoportoknak. A főszerkesztőt 2016-ban államtitoksértés miatt öt év tíz hónap börtönre ítélték Törökországban. Dündar már előbb Németországba menekült, mert szerinte a török kormány ellenőrzése alá vont igazságszolgáltatásban bízni olyan, "mint önként guillotine alá feküdni".  

A török legfelsőbb bíróság idén március elején a 2016. májusi döntést semmissé nyilvánította Can Dündar ügyében, és olyan új eljárás indítását kezdeményezte, amelyben Dündart az államtitkok kiszivárogtatásán túl kémkedésért összesen 15 évtől 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják. A török állam ezért most Dünder kiadatását követeli Németországtól.

A német lapok szerint a berlini hivatalos találkozó a törökök egy 69 nevet tartalmazó listát adtak át azokról az emberekről, akik Dündarhoz hasonlóan Németországba menekültek, de Törökországban "terroristának" tartják őket. Erdogan csütörtökön arra szólította fel Németországot, hogy minősítse terrorszervezetnek Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok hálózatát. Ankara Gülent és mozgalmát okolja a 2016-os puccskísérletért.

Frissítés: Can Dündar péntek délelőtt bejelentette, hogy ugyan regisztrációját elfogadták a sajtótájékoztatóra, de azon nem kíván jelen lenni. 

Erdogan csütörtökön érkezett Berlinbe, de a látogatást már most is több kínos körülmény övezi. A török elnök a berlini repülőtérről elindulva a limuzinjából a környéken állókat a négyujjas integetéssel üdvözölte, amely a Muszlim Testvériség szimbóluma.   

Péntek este fogadást tartanak a török elnök és felesége tiszteletére, ezen azonban több német politikus nem vesz részt. Eleve nem lesz ott Angela Merkel kancellár. Ezt szóvivője azzal indokolta, hogy Merkel hagyományosan más alkalmakkor sem szokott ott lenni az ilyen banketteken. A fogadásra szóló meghívást mások mellett Christian Lindner, a német liberálisok elnöke és a német Zöldpárt vezetősége is visszautasította.  

Berlinben  két nap alatt kilenc tüntetést tartanak Erdogan ellen. Demonstrációt szervezett például a legnagyobb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP), a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet és a törökországi alevita vallási kisebbség németországi szervezete. A legnagyobb megmozdulás várhatóan az " Erdogan  not welcome" (Nem látjuk szívesen Erdogant) címmel péntek délutánra meghirdetett demonstráció lesz, amelyre a szervező német baloldali csoportosulások, pártok és szakszervezetek tízezer tüntetőt várnak.

A török elnök látogatását olyan biztonsági intézkedések övezik, amelyeket utoljára Barack Obama 2016-os látogatásakor alkalmaztak Berlinben. Az akkori amerikai elnök látogatása miatt ötezer rendőrt mozgósítottak, az  Erdogan -látogatás biztosítására kivezényelt rendőrök száma pedig a tízezret is elérheti.  Minden  csatornafedelet lehegesztették a török elnök és kísérete által használt útvonalakon, a környező épületek lakói és használói nem hagyhatják el lakásukat vagy irodájukat, és nem nyithatják ki az ablakokat és erkélyajtókat, amikor Recep Tayyip  Erdogan  a közelben tartózkodik.  A török államfő szombat délelőtt utazik tovább németországi látogatása másik helyszínére, Kölnbe, ahol felavat egy dzsámit. 

Borítókép: Török államfő Erdogan találkozója Angela Merkel német kancellárral Berlinben 2018. szeptember 28-án. Fotó: Handout/Reuters

Rovatok