Index Vakbarát Hírportál

Hazudott az egyik nő, aki zaklatással vádolta Trump főbírójelöltjét

2018. november 4., vasárnap 10:03

Elismerte az egyik, Brett Kavanaugh amerikai főbírót szexuális zaklatással vádoló nő, hogy nem mondott igazat - írja a Business Insider. A hazugságát beismerő nő Judy Munro-Leighton, egy Kentucky államban élő asszony azután ismerte be, hogy igazából sosem találkozott Trump főbíró jelöltjével, hogy a szenátus igazságügyi bizottságának republikánus elnöke, Chuck Grassley levelet küldött az FBI-nak arról, hogy a nő állításai kitalációk. 

De miről is van szó? Azóta a legfelsőbb bíróságban helyét el is foglaló Brett Kavanaugh-t több nő is azzal vádolta, hogy még fiatalabb korában szexuálisan zaklatta őket. Közülük többen névvel is vállalták a vádjaikat, egyikük,  Christine Blasey Ford pedig a szenátus előtt is tanuvallomást tett, amire Kavanaugh elég rosszul reagált. Ennek ellenére a bizottság republikánus többsége megszavazta az élete végéig tartó főbírói posztra.

Kavanaugh meghallgatása alatt valaki Jane Doe aláírással ellátott, vagyis gyakorlatilag anonim levelet  küldött Kamala Harris demokrata szenátornak, amelyben az állt, hogy a levél íróját a főbíró-jelölt a barátaival korábban megerőszakolta egy autóban, bár hogy hol és mikor, az nem derült ki. A meghallgatáson erról meg is kérdezték Kavanaugh-t, aki határozottan tagadta a vádakat, viszont a levél így nyilvánosságra került. 

Nem sokkal ezután jelentkezett Munro-Leighton, azt állítva, hogy ő írta az anonim levelet.

A nő viszont Chuck Grassley szerint egy "baloldali aktivista", aki több mint 10 évvel idősebb a főbírónál, és igazából nem is találkoztak soha. Munro-Leighton pedig ezt később be is ismerte az FBI nyomozóinak. Azt így továbbra sem tudni, hogy ki küldte az anonim levelet. Munro-Leighton azt mondta, azért hazudta azt, hogy ő írta a levelet, mert mérges volt és meg figyelmet akart kelteni. 

Trump elnök rögtön rárepült arra, hogy lebukott a jelöltjének egyik vádlója, ami nem csoda, hiszen ő végig azt kommunikálta, hogy a Kavanaugh elleni vád teljes hazugság, amit csak az ő és jelöltje lejáratására találtak ki a demokraták. A Twitteren írt bejegyzésében nem írta le Judy Munro-Leighton nevét, de föltette a kérdést, hogy mi a helyzet a többi vádlóval. 

Trump, akit szintén több nő vádolt meg szexuális zaklatással még az elnöki kampánya alatt, teljes mellszélességgel állt bele Kavanaugh védelmébe, egy kampányrendezvényen kifigurázta a bíró fő vádlóját, Fordot, és azt mondta, nagyon rémisztő idők ezek a fiatal férfiak számára, mert bárkit megvádolhatnak hamisan szexuális zaklatással. 

A szexuális zaklatási ügyekkel foglalkozó amerikai  National Sexual Violence Resource Center felmérése szerint amúgy a hamis szexuális zaklatási vád nagyon ritka, főleg az olyan, amelyek konkrét személyről szól. Eszerint a bejelentések legfeljebb 8 százalékáról derül ki, hogy teljesen alaptalanok. 

Rovatok