Index Vakbarát Hírportál

Legalább 19-en meghaltak egy mogadishui robbantássorozatban

2018. november 9., péntek 18:03

Három, autóba rejtett pokolgép robbant a szomáliai főváros, Mogadishu egyik szállodájánál, a Bűnügyi Vizsgálati Hivatal (CID) épülete közelében pénteken, sokan meghaltak – írja az MTI. Röviddel a támadás után az al-Shabaab terrorszervezet vállalta magára a merénylet elkövetését a lázadók Andalus nevű rádiójában.

Egyelőre ellentmondó értesülések vannak az áldozatok számáról: az AFP francia hírügynökség egy biztonsági vezetőtől, Abdulahi Ahmedtől úgy értesült, hogy 20 ember halt meg, és több mint 40 másik megsebesült. A dpa német hírügynökségnek a rendőrségre hivatkozó jelentése szerint 32-en haltak meg, közöttük 26 polgári személy és hat terrorista, 15-en pedig megsebesültek.

Először két pokolgép robbant a CID-del szemben álló Sahafi szállodánál, majd a szálloda és a CID biztonsági őrei tüzet nyitottak. Húsz perccel később egy újabb robbanás rázta meg a forgalmas utcát. Két támadó a robbanásokban halt meg, négy másikkal, akik megpróbálták megostromolni a szomáliai elit által látogatott szállodát, a biztonsági őrök végeztek. A harmadik robbanás egy közeli parkolóban lévő autóban történt. Több áldozat a felismerhetetlenségig összeégett.

Szomáliában a 90-évek polgárháborúja óta bizonytalanság uralkodik, az al-Shabaab harcol a nemzetközileg elismert kormány ellen. Az Afrikai Unió csapatai és a szomáliai hadsereg 2011-ben kiűzte a fővárosból a lázadókat, akik vidéken továbbra is aktívak.

Az Afrikai Unió katonáin kívül az Európai Unió is segíti tanácsadókkal, az Egyesült Államok pedig az al-Shabaab elleni légicsapásokkal a szomáliai hadsereget.

Rovatok