Index Vakbarát Hírportál

Mégsem lesz előrehozott választás Izraelben

2018. november 19., hétfő 10:53

Nem lép ki az izraeli kormánykoalícióból a Zsidó Otthon párt - jelentette be hétfőn annak egyik vezetője, Naftali Bennet oktatási miniszter, hozzátéve, hogy ad még egy esélyt Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek.

Így megmarad a kormányzó koalíció egyfős többsége a parlamentben, és nem kell előrehozott választásokat tartani Izraelben.

Az oktatási miniszter korábban azzal fenyegetőzött, hogy megbuktatja a kormányt, ha Netanjahu nem jelöli őt az Avigdor Liberman lemondása miatt megüresedett védelmi minisztérium élére, de a kormányfő vasárnap bejelentette, hogy ő maga veszi át a tárca vezetését. 

Mint megírtuk, a koalíciót a Hamász palesztin szélsőséges szervezettel kötött múlt heti gázai tűzszünet sodorta válságba, ami belpolitikai vihart kavart, és lemondott Avigdor Libermann védelmi miniszter, pártja, az Izrael a hazánk pedig kilépett a koalícióból. Ezután került elő az előrehozott választás ötlete, mivel a másik koalíciós párt, a Mindannyian pártja nem egyezett bele a tárcák átrendezésébe.

Rovatok