Index Vakbarát Hírportál

Álnéven temették el a krími tömeggyilkos tinit

2018. november 29., csütörtök 09:17

Csaknem félmillió forintnak megfelelő összeget adakoztak annak az asszonynak, akinek 18 éves unokája húsz embert megölt, ötvenet megsebesített iskolájában a Krím-félszigeten október közepén. Az egyoldalúan Oroszországhoz csatolt területen történt lövöldözés – amelynek végén a fiú magával is végzett a könyvtárban – az orosz elnök szerint a globalizáció terméke, és annak, hogy „a közösségi hálón nincsenek a fiatalok számára fontos, hasznos és érdekes tartalmak”. Vlagyimir Putyin szerint valahol a fiú is áldozat: annak áldozata, hogy alkoholista apjának, és az Oroszországban betiltott Jehova Tanúival kapcsolatban álló anyjának nem kellett, ezért nevelte őt nagyanyja. 

Az összeadott pénzből az asszony a gyilkos unoka temetését akarta lebonyolítani, de a 360.ru cikke szerint erre nem kerülhet sor, mert a hatóságok nem adták ki a holttestet és fiktív név alatt, – az Oroszországban ritkábban alkalmazott –hamvasztás után eltemették anélkül, hogy a helyet közölnék a hozzátartozókkal. Az utólagos pszichiátriai elemzés szerint Vlagyiszlav Roszljakov skizofrén volt, szuicid és környezetére veszélyes hajlammal, de erre sem az iskola, sem a nagymama nem figyelt fel.

A Komszomolszkaja Pravdának nyilatkozva az asszony elmondta, hogy megvált minden tárgytól, amelyhez unokájának köze volt, és eddigi – unokájával megosztott egyszobás – lakhelyét is feladta, mert nem érezte magát biztonságban. Új helyet is nehezen talált az őt ért fenyegetések miatt.

„Annyira szégyellem. Annyi ember meghalt és megsebesült...Igen, Vlagyik zárkózott volt, főleg a középiskola óta. Amikor még egészen kicsi volt, nagyon cserfes volt...Ahogy idősödött egyre zárkózottabb lett. Szerződéssel a hadseregbe akart menni, nem szeretett itt lenni” – mesélte a nagymama. 

A hatóságok szerint nem terrorakció volt a tragédia, és úgy tűnik, a fiú társak nélkül készítette elő és hajtotta végre. Igaz, a félsziget kormányzója szerint nem egyedül tervelte ki az akciót, ennek érdemi bizonyítékára azonban nem bukkantak. Felmerült viszont a lőszerbolt dolgozóinak felelőssége, mivel jelenteniük kellett volna, hogy az alig 18 éves fiú több száz lőszert vásárol, ami legális vadászathoz is indokolatlan mennyiség lett volna.

Rovatok