Index Vakbarát Hírportál

Egy jelentés szerint komoly problémák vannak az UNAIDS vezetőségében

2018. december 7., péntek 19:54

Pénteken zárult le az ENSZ AIDS-ellenes szervezete, az UNAIDS által korábban megrendelt vizsgálat, a független bizottság pedig megállapította, hogy a szervezet jelenleg válságban van a vezetőségben jelentkező folyamatos zaklatás, és a hatalommal való visszaélés miatt – írja a CNN.

A UNAIDS azért döntött a vizsgálat mellett, mert idén több helyről is elég komoly vádak érték a vezetést: a CNN exkluzív anyagot közölt az akkori igazgatóhelyettesről, amelyben három nő vádolta meg őt szexuális zaklatással, emellett pedig a jelenlegi igazgatóról, Michel Sidibéről sem festett túl jó képet a cikk.

A UNAIDS igazgatója egy patriarchális kultúrát hozott létre a szervezetnél, ami tolerálta a zaklatást és a hatalommal való visszaélést, a beszélgetéseink során pedig kategorikusan tagadta, hogy felelős lenne a szervezetnél uralkodó körülményekért.

– írta jelentésében a független bizottság.

A jelentés elkészítésében egyébként a szervezetnél dolgozók több mint hatvan százaléka részt vett, és közel felük vélekedett úgy, hogy a UNAIDS nem képes megakadályozni a szervezeten belül zajló zaklatást. Emellett az is kiderült, hogy ha valaki panaszt is tesz, az ügye lassan fog rendeződni, valószínűleg nem is hoz érdemi eredményt és arra is van esély, hogy kiszivárog.

A UNAIDS szóvivője a CNN-nek elmondta, a vezetőség tisztában van azzal, hogy nincs minden rendben a szervezetnél, így a vezetői szinten sem, és még rengeteget kell dolgozniuk, hogy ez a probléma megoldódjon.

Rovatok