Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: Nincs magyar érintett a strasbourgi lövöldözésben

2018. december 12., szerda 10:19

A Külgazdasági és Külügyminisztérium értesülései szerint a keddi strasbourgi lövöldözésnek nincs magyar érintettje - közölte Szijjártó Péter tárcavezető szerdán Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatót követően, írja az MTI. Az ügyeleti telefonszámra hívás nem érkezett, a párizsi nagykövetségtől magyar állampolgár nem kért segítséget. Tehát a jelenlegi információk szerint nincs magyar érintettje a lövöldözésnek.

Ahogy azt megírtuk, lövöldözés volt kedd este nem sokkal nyolc óra előtt Strasbourg belvárosában. A városba érkezett Christophe Castaner belügyminiszter éjszakai sajtótájékoztatóján azt mondta, három halálos áldozat van, tizenketten pedig megsebesültek. Hat sérült állapota súlyos, hatan könnyebben sérültek. A francia belügyminiszter-helyettes szerint nem biztos, hogy terrortámadás történt, a támadó indítéka egyelőre ismeretlen.

A támadót már azonosították, a különböző hatóságok 350 embere keresi a férfit. A 29 éves férfi a már korábban is ismert volt a hatóságok előtt, és radikalizálódásra utaló jelek miatt rajta volt a lehetséges terrorfenyegetést jelentő emberek listáján. Az országban emeltek a fenyegetettségi szinten, amivel megerősítik a határellenőrzéseket és a karácsonyi vásárok védelmét országszerte.

Szijjártó a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarország biztonságát a kormány minden eszközzel megvédi, de az uniós intézményeknek is meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket, hogy Európa, az európai emberek visszakapják a biztonságukat. Jó lenne, ha egyszer egy olyan adventi időszakot élhetnénk meg, amikor nem kell Európában karácsonyi vásárokat bezárni különféle támadások miatt, mondta.

Rovatok