Index Vakbarát Hírportál

Trump: Jim Mattis védelmi miniszter február végén távozik tisztségéből

2018. december 21., péntek 00:08

Donald Trump amerikai elnök bejelentette csütörtökön, hogy február végén távozik tisztségéből Jim Mattis védelmi miniszter, írja az MTI.

Az amerikai elnök Twitter-üzenetében tájékoztatott erről. Közölte azt is, hogy hamarosan kinevezi a távozó tárcavezető utódját.

Mattis távozása várható volt, miután Trump szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok legyőzte az Iszlám Állam terrorszervezetet. A Fehér Ház pedig még aznap közölte, hogy meg is kezdődött az amerikai katonák kivonása Szíriából.

Mindenkiből erős reakciót váltott ki, hogy Donald Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kivonja Szíriában állomásozó csapatait. Az elnök tweetjében szűkszavúan így magyarázta a döntést:

Szíriában legyőztük az Iszlám Államot, az egyetlen okot, amiért jelen vagyunk [az országban] Trump-elnökség alatt.

A Reuters szerint a csapatok kivonása 60-100 nap alatt végbe fog menni, de a Fehér Ház egyelőre elzárkózott a menetrend megismertetésétől. A kurdok hátba szúrást kiáltanak, Putyin elégedett, Trump környezete sem érti, mi történik. Mi ebben a cikkünkben próbáltuk megérteni 2018 legmeredekebb külpolitikai döntését.

Rovatok