Index Vakbarát Hírportál

Felrobbantottak egy turistabuszt Kairóban

2018. december 28., péntek 18:56

Pokolgépes merényletet követtek el egy vietnámi turistákat szállító autóbusz ellen pénteken Kairóban a gízai piramisok közelében, írja az MTI a Sky News Arabíja tévére hivatkozva. Négyen meghaltak, köztük az idegenvezető, és tízen megsebesültek.

Az egyiptomi belügyminisztérium szerint két vietnami turista vesztette életét a merénylet következtében. Az első információk szerint ismeretlen elkövetők egy házi készítésű robbanószerkezetet hajítottak a buszba, de később ezt a belügyminisztérium arra pontosította, hogy a bomba az út szélén egy fal mögött volt elrejtve, és akkor robbant fel, amikor a busz épp elhaladt mellette.

Egyiptomban az ilyen robbantásos terrorcselekményeket rendszerint a Sínai-félszigeti Iszlám Állam merénylői hajtják végre. Ahogy arról a szervezetet bemutató cikkünkben részletesen írtunk, a szervezet a beduin törzseket terrorizáló államhatalom nyomásának és a dzsihadista ideológiák befolyásának hatására jött létre, és Kairó katonai erőfeszítései ellenére a mai napig tartja magát. A dzsihadisták kedvelt célpontjai a kopt keresztény templomok, illetve a turisták, de előszeretettel veszik célba a szunnita iszlám mérsékeltebb, szúfi irányzatának mecseteit is.

Rovatok