Index Vakbarát Hírportál

Trump a nagy önfényezésben elcseszte egy titkos elit kommandóscsapat álcáját

2018. december 28., péntek 08:30

Donald Trump a jelek szerint sikeresen tette tönkre egy titkos kommandóscsapat álcáját egy önfényező videóval, legalábbis ezen mereng az AFP hírügynökség. Az úgynevezett Navy SEAL haditengerészeti kommandóscsapat tagjai (például akik Oszama Bin Ladent is megölték) sosem jelennek meg arccal a nyilvánosság előtt, mindig maszkban vannak, vagy kikockázzák a fejüket, már amikor egyáltalán filmezik őket, hiszen eleve a tartózkodási helyszínük is titkos.  

Trump szerdán járt az Al-Aszad katonai reptéren Irakban, aztán tweetelt egy videót, ahogy pózol az emberekkel, és kezet ráz velük. Az egyik jelenetben feltartott hüvelykujjal látható egy különleges egységnek tűnő csapat mellett, miközben a sajtónak egy Kyu Lee nevű férfi az ötös számú SEAL-egység lelkészeként mutatkozott be, írja az AFP. Trump erre közölte vele, hogy akkor csináljanak egy közös képet.

Ha egyébként valakiben felmerül a kérdés, hogy a kommandósok miért állnak az elnök mellett maszk nélkül, illetve miért csodálkoznak, ha ezek után a fénykép megjelenik róluk, arra az lehet a válasz, hogy volt már ilyen, például az alábbi AFP-videóban is van ilyen promófelvétel Bush-sal, de azokon mindig kikockázták őket, és valószínűleg most is erre számítottak.

Elemzők szerint egyébként az elnöknek széleskörű joga van ahhoz, hogy feloldjon titkosításokat, szóval jogilag nem feltétlen követett el hibát, de ez a húzása ettől függetlenül műveleti biztonságot veszélyeztet.

Rovatok