Index Vakbarát Hírportál

Amerika és Izrael egyeztetett Szíriáról és Iránról

2019. január 1., kedd 18:59

Az amerikai-izraeli együttműködés töretlen folytatását ígérte az Iránnal és Szíriával kapcsolatos ügyekben az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo az izraeli kormányfőnek, akivel Brazíliavárosban találkozott kedden, az új brazil elnök beiktatásán. 

 "Abban semmi sem változik, hogy ez a kormányzat Izrael mellett lép fel. Folytatódik az Iszlám Állam elleni hadművelet, folytatódik az iráni agresszió feltartóztatását célzó erőfeszítés, változatlan az elkötelezettségünk a Közel-Kelet stabilitása mellett, és Izrael megvédelmezése is ugyanúgy folytatódik, mint azelőtt hogy a szíriai kivonulásról szóló döntés megszületett" - mondta Pompeo. 

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a találkozójuk előtt azt mondta, hogy meg akarja vitatni, miként lehet fokozni a hírszerzési és hadműveleti együttműködést Szíriában és máshol az iráni agresszió meggátolása céljából. 

A találkozó után az amerikai külügyminiszter szóvivője megerősítette, hogy a felek megvitatták azt "az elfogadhatatlan fenyegetést, amelyet Iránnak és ügynökeinek a térségben megnyilvánuló agressziója és provokációja jelent Izrael és a térség biztonságára". (MTI)

Rovatok