Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump tíz legfontosabb hőstette

2019. január 1., kedd 13:19

A The Washington Post az év végén összeszedte, hogy mi az, amire valóban büszke lehet az amerikai elnök az elmúlt évéből.

A The  Washington Post rovatvezetője, Marc A. Thiessen az év végén összeállította, hogy mi volt Donald Trump amerikai elnök tíz legjobb húzása 2019-ben.

Igaz, a rovatvezető már azt is beígérte, hogy hamarosan jelentkezik majd a tíz legrosszabb lépéslistájával is, de addig lássuk a pozitív ügyeket:

10. Túszok kiszabadítása

Donald Trump 19 embert, köztük 16 amerikait szabadított ki külföldi fogságból. Ez a szám nagyobb, mint amennyit Trump elődje, Barack Obama nyolc év alatt elért, ráadásul Trump a különböző török, egyiptomi, venezuelai, portugál, észak-koreai és kínai akciói során nem fizetett, vagy nem kellett bűnözőket elengednie.

.9. Az elfelejtett amerikaiak felkarolása

Donald Trump gazdaság-politikája előnyben részesítette azokat, akiket Barack Obama gazdasága az út szélén hagyott. A cikk szerzője szerint a gyári munkahelyek száma 23 év alatt a leggyorsabb ütemben tavaly növekedett, és a középiskolai diplomával sem rendelkező amerikaiak munkanélküliségi rátája elérte a valaha rögzített legalacsonyabb szintet, miközben béreik más kasztokhoz képest jobban (3,1 százalékkal) emelkedtek. 

8. Kooperáció fontos jogszabályoknál

Itthon ezek kevésbé ismert ügyek, de a The Washington Post szerint Trumpnak sok munkája volt bizonyos kétpárti együttműködéssel elfogadott jogszabályokkal. A büntető igazságszolgáltatás reformját, a szexuális célú emberkereskedelemre vonatkozó jogszabályok megerősítését, valamint a haldoklók számára elérhető kísérleti gyógyszerek szabályozását lehet megemlíteni.

7. A hírszerzés feminizálása

Donald Trump nemcsak Gina Haspelt nevezte ki a CIA hírszerző ügynökség első női igazgatójának, de Elizabeth Kimber személyében a kormány nemzetbiztonsági főtanácsadója is nő lett.

6. Az amerikai energiatermelés kibővítése

Trump erőfeszítései a független energiapiaci helyzetre eredményesek voltak. Az Egyesült Államok immár Szaúd-Arábiát és Oroszországot megelőzve a világ legnagyobbolajtermelőjévé vált.

5. Intelligens észak-koreai politika

A szerző kiemeli, hogy Trump a szingapúri csúcstalálkozót követő hat hónapban nem tett engedményeket Kim Dzsongunnak és Phenjannak. A hírszerzés szerint az észak-koreai diktátor csak felesleges nukleáris létesítményeket szeretett volna felrobbantani leszerelés címén, de Trump nem ment bele ebbe a játékba.

4. Szíriai haditettek

Donald Trumpnak is az általa támogatott erőknek nagyban köszönhető, hogy az Iszlám Állam utolsó szíriai végvárait is elfoglalták a szélsőségesek ellen szövetkező erők.

3. Kemény lépések Moszkvával szemben

A The Washington Post szerint Donald Trump sikere, hogy Moszkvával szemben kemény maradt, legyen szó szerződések felbontásáról, diplomaták kiutasításáról, szankciókról, vagy akár Ukrajnának szállított fegyverekről.

2. Iráni nyomás

A szerző szerint Barack Obama nagyot hibázott Teheránnal szembeni engedékenyebb politikájával, Donald Trump visszahelyezte a szükséges nyomást a lator államra. 

1. Brett Kavanaugh kinevezése

Donald Trump sikeresen vívta meg küzdelmét azért, hogy Brett Kavanaugh tagja lehessen az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak. A szerző szerint ez lehetőséget nyitott több fontos igazságügyi reform előtt is.

Borítókép: Nicholas Kamm / AFP

Rovatok