Index Vakbarát Hírportál

Három méter hó esett az Alpokban, több turista nem tud lejutni a hegyről

2019. január 5., szombat 21:36

A hóesés általában jól jön, ha az ember síelni készül, de az osztrák időjárásnak az év elején sikerült túllőnie a célon: akkora havazás volt az Alpokban, hogy nem hogy síelni nem lehetett, de egyeseknek kényszerből meg kellett hosszabbítaniuk az üdülésüket, mert nem tudtak lejutni az egyik síparadicsomból.

Egyik olvasónk küldött videót és képeket a Tauplitz síközpontban lévő hóhelyzetről. Deák Levente 1600 méteren, Tauplitzalmon tartózkodik a családjával. A szállásukat hószánnal érték el, 10 kilométeres hegyi út vezetett fel.

"Amikor mi érkeztünk, január harmadikán, akkor volt 1,5 méter hó. Ez még kezelhető volt, de kettő nap alatt nagyjából újabb 2 méter érkezett. Az már sok" – mesélte el. Próbálkoztak megtisztítani az útvonalakat a hótól, de mivel megállás nélkül szakadt, nem volt hová tolni.

Három méter körüli a hivatalos hóvastagság a hegyen, és ez általánosságban jellemző az Alpok síközpontjaira, a többnapos havazás szinte mindegyiket érintette. A lavinaveszély majdnem mindenhol állandó.

Síelni nem is lehet ekkora hóban, árulta el olvasónk. Sőt, néha már az is problémát okoz, hogy a síközpont területén közlekedjenek, ahogy ez az Indexnek elküldött videón is látszik.

Az Alpok északi oldalán egyre több utat zárnak le a hóhelyzet miatt, több ezer embert, rengeteg turistát vágott el a havazás külvilágtól. A helyzet nem javul érdemben, és az előrejelzések szerint a térségben folytatódhat a havazás.

Rovatok