Index Vakbarát Hírportál

Kanadás felsőben érkezett meg új hazájába a családja elől menekülő szaúdi lány

2019. január 12., szombat 20:30

Miután megkapta Kanadától a menekültstátuszt, megérkezett új hazájába a szaúdi lány, aki a világ nyilvánosságához fordult, hogy ne kelljen visszatérnie Szaúd-Arábiába, ahol akár halálbüntetés is várhatott volna rá, mert kitért az iszlámból.

Rahaf Mohammed al-Kununmúlt szombaton érkezett Bangkokba, az őt állítása szerint elnyomás alatt tartó családjától szökött el közös kuvaiti vakációjukról. Az volt az eredeti célja, hogy Ausztráliába menjen tovább, de megérkezése után a thaiföldi hatóságok őrizetbe vették, elvették az útlevelét, és vissza akarták szállíttatni Kuvaitba, mondván, „családi problémáról” van szó, amibe nem szólnak bele.

A fiatal nő azonban elbarikádozta magát egy szobában a repülőtéren, és onnan a közösségi médián keresztül próbált segítséget kérni.  Az üzenetekre emberi jogi aktivisták és újságírók tucatjai sereglettek a bangkoki hotelhez, és a hatóságok is engedtek az álláspontjukon: hazatoloncolás helyett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) védnöksége alá helyezték, és megkapta a tartózkodási engedélyt is.

Al-Kununt végül Kanada fogadta be, ő pedig szombaton már meg is érkezett Torontóba. A 18 éves lány a kanadai külügyminiszter, Chrystia Freeland oldalán egy UNHCR-es baseballsapkában, Kanada feliratú melegítőfelsőben lépett ki a reptéri váróba.

Ő egy nagyon bátor fiatal nő, aki sok mindenen ment keresztül... most pedig az új otthonába fog menni

mondta róla a kanadai diplomácia vezetője.

Al-Kunun azt állítja, hogy Szaúd-Arábiában  nem tanulhat és nem dolgozhat, a családja pedig kegyetlenül bánt vele, volt, hogy fél évre bezárták a lakásba, és nem engedték ki. Az iszlám vallás elutasítása miatt a jog szerint akár halálbüntetés is fenyegetné, ha visszatérne régi hazájába.

Rovatok