Index Vakbarát Hírportál

Elvették az állampolgárságot az ISIS-feleségnek állt brit lánytól, nehogy hazatérjen

2019. február 19., kedd 16:51 | aznap frissítve

Megvonta az állampolgárságot a brit belügyminisztérium attól a fiatal nőtől, aki négy éve, még gyermekként két barátnőjével Szíriába utazott, és ott csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez, és nemrégiben jelezte, visszatérne az Egyesült Királyságba, írja az MTI.

A jogszabályok szerint az Egyesült Királyságnak kötelessége minden britet visszafogadnia az országba, akinek nincs másik állampolgársága, ezért vonhatták meg az állampolgárságát. A konzervatív kormányt belügyminisztere korábban jelezte, hogy igyekeznek megakadályozni a lány hazatérését.

Az akkor 15 éves Shamima Begum, a szintén 15 éves Amira Abase és a 16 esztendős Kadiza Sultana 2015 februárjában Londonból kíséret nélkül Törökországba utazott, onnan átjutottak Szíriába, és ott csatlakoztak mindhárman az Iszlám Államhoz. Shamima Begumot, aki jelenleg egy kelet-szíriai menekülttáborban él, a The Times című konzervatív brit napilap kutatta fel és készített vele nagy vihart kavaró interjút a múlt héten.

Begum azóta többször jelezte, hogy szeretne hazatérni, ám az ITV brit kereskedelmi televízió kedd este közölt értesülése szerint a belügyi tárca levelet küldött a fiatal nő Londonban élő családjának, tudatva: Sajid Javid belügyminiszter megvonta lányuk brit állampolgárságát.

A brit titkosszolgálat, az MI6 szerint Begum hazatérése nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetne, mivel a lány Szíriában képesítést és kapcsolatokat szerezhetett.

Korábban a londoni rendőrség, a  Met   Police  nyilatkozott arról, hogy mindenképp kihallgatja a londoni lányt, ha hazatér.  A rendőrség jelezte, hogy a kihallgatás után akár őrizetbe is vehetik a lányt, ha bizonyítékot találnak arra, hogy bűncselekményeket követett el vagy tervez elkövetni,  írta a Sky News.

A lány egyébként úgy gondolja, nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, ugyanis csak háziasszony volt az Iszlám Államnál, nem követett el semmi rosszat, és már nem is az a "butuska lány", aki korábban volt.

Rovatok