Index Vakbarát Hírportál

Tüntetésekkel emlékeztek meg a tavaly meggyilkolt Ján Kuciakról Szlovákiában

2019. február 21., csütörtök 22:11

Pozsonyban és több más szlovákiai, illetve külföldi városban is tüntetésekkel emlékeztek csütörtökön a tavaly meggyilkolt oknyomozó újságíróra, Ján Kuciakra és barátnőjére, írja az MTI. A szlovák fővárosban több tízezren gyűltek össze.

A tömeg a kettős gyilkosság független kivizsgálását, a gyilkosság megrendelőjének kézre kerítését, illetve Robert Fico teljes távozását követelte a közéletből, de elhangzottak Andrej Danko házelnök lemondására vonatkozó követelések is.

A fiatal szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét tavaly február végén találta meggyilkolva a Nagymácsédon lévő családi házukban a rendőrség. Az újságíró halála – akit feltételezhetően a munkájával összefüggésben öltek meg – közfelháborodást váltott ki az országban, heteken belül óriási tüntetéssorozathoz, illetve komoly belpolitikai válsághoz vezetett.

A történések végül a kormány több tagjának távozásához, köztük Robert Fico kormányfő lemondásához és a kabinet széleskörű átalakításához vezettek.

A kettős gyilkosság kivizsgálása azóta is tart. A szlovák rendőrség tavaly szeptemberben nyolc személyt vett őrizetbe, később pedig gyilkosság elkövetésének alapos gyanúja miatt hármójuk ellen eljárást indítottak. 

Rovatok