Index Vakbarát Hírportál

Kanyaró miatt esett kómába az El Al légitársaság egyik légiutaskísérője

2019. április 18., csütörtök 22:06 | aznap frissítve

Az El Al izreaeli légitársaság egyik légiutaskísérője kómába esett miután kanyaróval fertőződött meg egy New Yorkból Tel-Avivba tartó járaton.

A 43 éves nő a kanyaró szövődményeként agyhártyagyulladást kapott, ami ezerből egy kanyarós megbetegedésnél szokott előfordulni – mondta az izraeli egészségügyi miniszter, Eyal Basson. A betegség akár maradandó agykárosodást, süketséget, de halált is okozhat.

Izraeli egészségügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy aki március 26-án az El Al 002-es járatán utazott a New York-i Kennedy repülőtérről Izraelbe, az kérjen orvosi segítséget, amennyiben az utazás után belázasodott. Általában ez szokott lenni a fertőző betegség első tünete. A tünetek közé tartozik még az orrfolyás, a köhögés, a vörös szemek, a fényérzékenység, a vörös kiütések, amelyek általában 10-14 nappal a fertőzés után jelentkeznek.

A kanyaró a világon az egyik leginkább fertőző betegség amiatt, hogy például az influenzával szemben nem cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezéssel fertőz, hanem légi úton. Vagyis ha egy kanyarós beteg eltüsszenti magát, vagy köhög, akkor a vírus ott marad a levegőben, és nagyjából két órán keresztül kering a levegőben.

Idén év elején újra felütötte a fejét a világban a betegség, pedig néhány évvel ezelőtt még gyakorlatilag kihaltnak hitték. New Yorkban szükségállapotot is hirdettek miatta, és kötelezővé tették a védőoltást, amivel megelőzhető a komoly járványok kialakulása.

A betegséget az utóbbi időszakban Magyarországon is érzékelték, legutóbb egy vas megyei rendelő betegeit kellett beoltani, ahol megfordult egy kanyarós beteg.

(New York Times)

Rovatok