Index Vakbarát Hírportál

Megtiltották, hogy a Notre-Dame-nál tüntessenek a sárgamellényesek

2019. április 19., péntek 17:00

Szombaton Franciaország több városában, de főleg Párizsban fognak felvonulni a sárgamellényes tüntetők, de azt megtiltották a szervezőknek, hogy a nemrég egy hatalmas tűzben jelentősen megsérült Notre-Dame katedrálisnál is tüntessenek - írja a Guardian.

Christophe Castaner francia belügyminiszter szerint ugyanis a tüntetők újra "gyújtogatni, fosztogatni és vandálkodni" fognak, ahogyan azt korábban a Champs-Elysées sugárúton is tették. A párizsi rendőrfőnök szerint ezek után "színtiszta provokáció" lenne, ha a Notre-Dame környékén is felvonulnának.

A belügyminiszter kijelentette, attól tart, hogy szombaton Párizs a "zavargók fővárosává" válik. Aznap az országban 60 ezer rendőr lesz készültségben, ebből 5 ezer Párizsban, ahol külön biztosítani fogják a Cité szigetet, ahol a katedrális található, és amely a tűzvész óta le is van zárva mindenki számára, aki nem ott lakik vagy dolgozik.

A sárgamellényesek úgy gondolják, az a rengeteg pénz, ami rövid idő alatt összegyűlt a katedrális felújítására - mostanra több mint egymilliárd euró -, annak a bizonyítéka, hogy mekkora a szakadék Franciaországban szegények és gazdagok között, a felajánlott összegek pedig a gazdagok önelégültségéről árulkodnak, hiszen erre van pénzük, de az alacsony jövedelmű munkások problémáinak megoldására nincsen. Akadnak olyanok is, akik az adományok adómentességének lehetőségét kritizálták, ami nem összeegyeztethető az adóegyenlőség elvével.

Rovatok