Index Vakbarát Hírportál

Egészen mást mond Assange-ról a volt konzul, mint amit az ecuadori elnök

2019. április 20., szombat 10:19

Egy korábbi diplomata szerint Julian Assange végig tisztelettudóan viselkedett, amíg Ecuador nagy-britanniai nagykövetségén élt, az utolsó egy évben viszont igyekeztek megtörni. 

Ezt a Skynak mondta el a nagykövetség korábbi konzulja, Fidel Narvaez, aki 2010-tól 2018-ig dolgozott az intézményben, és közben összebarátkozott Assange-zsal. Elmondta, nem igaz az, hogy a Wikileaks-alapító balhézott a biztonsági személyzettel, nem takarított maga után, és nem foglalkozott a macskájával. Azt a korábbi híresztelést is cáfolta, hogy Assange szarral kente volna ki a nagykövetség falait. Az ecuadori elnök, Lenin Moreno korábban azt nyilatkozta, hogy a férfi nem törődött magával, és olyan betegségekben szenvedett, melyek kezelésre szorultak. 

"Julian tisztelettel bánt a személyzettel és a diplomatákkal. 2018 júliusáig dolgoztam ott, de nem emlékszem egyetlen olyan esetre sem, hogy valakivel tiszteletlen lett volna. Hogy gondos volt-e a környezetére? Lehet, hogy hétvégente nem rakta be a tányérokat a mosogatógépbe. Ez bűn lenne?" - idézi a lap. 

Narvaez még a nagykövetségen dolgozott azokban a hónapokban, amikor Assange-tól megvonták az internet- és telefonhasználat jogát, és nem fogadhatott látogatókat sem. "Egyértelmű volt a kormány stratégiája: meg akarták törni. Nem tudták, hogyan vessenek véget a tartózkodásának". 

Assange 2012-tól 2019 áprilisáig élt az ecuadori nagykövetségen, amíg visszavonták a menedékjogát, ezután vették őrizetbe Londonban, és akár börtönbe is kerülhet. 

Rovatok