Index Vakbarát Hírportál

Harminc évet kapott a bolgár újságírónő gyilkosa

2019. április 22., hétfő 19:41

Harminc év börtönre ítélték Bulgáriában azt a férfit, aki tavaly októberben megerőszakolt és meggyilkolt egy újságírónőt - írja az MTI. A huszonegy éves Szerverin Kraszimirovot pár nappal a gyilkosság után a német rendőrség fogta el. A férfi először Romániába szökött, majd Németországban próbált elrejtőzni a rokonainál.

Viktorija Marinova szülővárosában, Ruszéban dolgozott a TVN helyi tévécsatornánál, utoljára egy EU-s pénzek elsikkasztásával kapcsolatos ügyön dolgozott, amely Bulgáriában GP-gate néven híresült el. A harminc éves oknyomozó riportert megkínozták, megerőszakolták és brutálisan meggyilkolták. Holttestét 2018 októberében a Duna partján találták. 

Az újságírónő halálának nagy nemzetközi visszhangja volt, mivel rövid időn belül Marinova volt a harmadik EU-s országbeli oknyomozó újságíró, akit meggyilkoltak. Mindhármukban az volt a közös, hogy uniós támogatásokkal kapcsolatos visszaélések után nyomoztak.

A márciusi vádemeléskor azonban az ügyészség hangsúlyozta, hogy a gyilkosságnak nem volt politikai indíttatása. Kraszimirovnak 15 napja van fellebbezni. 

Rovatok