Index Vakbarát Hírportál

Keményen kritizálta Erdoğant régi harcostársa

2019. április 22., hétfő 14:54

Élesen kritizálta Tayyip Erdoğant és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) Ahmet Davutoğlu, aki maga is a párt tagja, Erdoğan közeli szövetségese, és aki 2014 és 2016 között Törökország miniszterelnöke is volt.

Davutoğlu szerint a párt gazdaságpolitikája, a sajtó korlátozása és a hatalmi ágak szétválasztása, illetve a független intézmények ellen tett intézkedések, valamint a nacionalistákkal kötött szövetség vezetett ahhoz, hogy az elmúlt hónapban az AKP gyengén szerepelt az önkormányzati választásokon, többek között elbukták Isztambult és Ankarát is.

Davutoğlu három év óta először kritizálta nyilvánosan Erdoğant. 15 oldalas írásában arra jut, hogy szerinte a szövetségi politikájuk mind a párt identitását, mind pedig a szavatok számát tekintve ártott a pártnak.

Az AKP és a Nemzeti Mozgalom Párt (MHP) tavaly júniusban léptek szövetségre azon a választáson, ahol Erdoğant újra megválasztották elnöknek, de a pártjának támogatottsága azóta csökken. Az elmúlt években időről időre előkerülnek olyan pletykák és találgatások, hogy az AKP erős emberei szakítani fognak Erdoğannal és új pártot alapítanak, de erre eddig nem került sor. Davutoğlu közleményében sincs szó egyébként új párt alapításáról, inkább a belső reform szükségességét emeli ki a volt miniszterelnök. 

(Borítókép: Recep Tayyip Erdoğan és Ahmet Davutoğlu 2015-ben. Fotó: Anadolu Agency / Getty Images) 

Rovatok