Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun húga és limuzinja már Oroszországban van

2019. április 23., kedd 11:33

Kim Dzsongun húga és limuzinja kedd reggel megérkezett Vlagyivosztokba, ahol az észak-koreai vezető csütörtökön találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írja az MTI orosz sajtóértesülések alapján. 

Habár az oroszországi csúcstalálkozó pontos időpontját és helyszínét hivatalosan nem közölték, egybehangzó sajtóhírek szerint a két vezető a Vlagyivosztokhoz tartozó Russzkij-szigeten, a Távol-keleti Szövetségi Egyetemen tárgyal csütörtökön. 

Kim Dzsongun kedden vonattal indul el Phenjanból, és nagyjából 10-15 óra alatt teszi meg a 700 kilométeres távolságot. A szerelvény rövid időre megáll majd az orosz Haszan határállomáson, ahol több mint három évtizede működik az orosz–észak-koreai barátság háza.

A két ország között már régóta szünetel a legmagasabb szintű kapcsolattartás, utoljára Kim Dzsongil utazott el az oroszországi Ulan-Udéba 2011-ben. A jelenlegi észak-koreai vezető még sosem lépte át az orosz határt. 

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a két vezető a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről és a regionális együttműködésről fog tárgyalni. Az Egyesült Államok megbízottja múlt héten Észak-Korea teljes atommentesítéséről tárgyalt Moszkvában.

Rovatok