Index Vakbarát Hírportál

Lemond Kárpátalja kormányzója Porosenko veresége után

2019. április 23., kedd 11:46

 Benyújtotta lemondását Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnöknek Hennagyij Moszkal, a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal elnöke – írta az MTI kárpátaljai hírportál nyomán.

A kormányzó hivatalos honlapján közzétett felmondás szövege szerint a jelenleg szabadságon lévő Hennagyij Moszkal önszántából kérte felmentését tisztségéből az államfőtől.

A kormányzókat az államfő nevezi ki, kézenfekvő, hogy akad olyan regionális vezető, aki Porosenko nagy mértékű választási veresége után felajánlja a lemondását. Főként, mert Moszkal vezető szerepet vállalt Porosenko kárpátaljai választási kampányában. És valószínűleg mellényúlt, amikor Porosenko ungvári látogatását épp március 15-re tette és a város főterére tervezett magyar rendezvényt törölték. Moszkal környezete, de még a vele szemben álló helyi ukrán politikusok úgy vélték, ez nem szándékosan magyarellenes akció volt, pusztán olyan felszínesség, amelyet a megye nemzetiségi sajátosságai iránti érzéketlenség magyaráz. Ettől függetlenül a magyar kisebbség java Porosenko helyett a győztes Volodimir Zelenszkijt támogatta.

Moszkal ismerői szerint többször jelezte Porosnekónál a nyelvtörvénnyel kapcsolatos fenntartásait is, mondván, felesleges konfliktusokat szül a szabályozás, amelyet a magyar közösség az anyanyelvi oktatás visszaszorításának kísérletének tart.

FA 69 éves Moszkal 2015 óta volt Kárpátalja kormányzója – korábban 2001-2-ben már vezette a megyét.

Ezen kívül is kapott komolyabb megbízásokat, 2006-ban – tehát az első narancsos forradalom nyomán megválasztott Viktor Juscsenko elnöksége idején – a Krím félsziget elnöki megbízottja volt.

Moszkvak az uzhorod.net.ua ungvári portálnak adott interjújában elmondta: nem tartja tragédiának az elnökválasztás eredményét, ha van tragédia, akkor az a választás nyomán keltett irreális lakossági várakozásban van. Moszkal panaszkodott arra is, hogy a költségvetés háromnegyedét adó központi támogatásból idén alig érkezett valami Kárpátaljára, amire korábban nem volt példa.

Rovatok