Index Vakbarát Hírportál

Név szerint megvolt, ki fog ölni Srí Lankán

2019. április 23., kedd 09:19

Egyre inkább úgy tűnik, elkerülhető lett volna a 21. század – szeptember 11. utáni – legvéresebb merénylete. A már 310 halálos áldozattal járt Srí Lanka-i öngyilkos merényletsorozatról ugyanis szokatlanul pontos figyelmeztetéseket kapott a szigetország hírszerzése India és az Egyesült Államok titkosszolgálataitól is – írta a CNN.

Abban, hogy az információk mégis visszhangtalanok maradtak, szerepe lehetett az államfő és a kormány közötti, tavaly ősz óta tartó konfliktusnak.

Nem utólag értékelhető, egyébként csak általánosan fogalmazó jelzésekről van szó:

A források templomok és szállodák elleni merényleteket jeleztek, a húsvét közeledtével egyre többször és egyre nagyobb méretű támadás lehetőségéről beszélve. Április 4-én már konkrétan a keresztény templomok elleni merénylet veszélyéről érkeztek az információk a külföldi szolgálatoktól. (A 22 milliós Srí Lanka lakosságának 8 százaléka keresztény, tizede muszlim, 12 százalék hindu, 70 százalék buddhista.)

De még ennél is pontosabb volt a kép: a szolgálatok jelzései alapján

a merényletre készülő gyanús személyek névsora is a helyi szolgálatok birtokában volt.

Mindez a védelmi minisztertől április 9-én eljutott a rendőrfőnökhöz is, ismételten a potenciális elkövetők nevével.

Ennek ellenére nem történt semmi, ami érdemben akadályozhatta volna a véres támadás előkészületeit és végrehajtását. Sem a templomok, sem a szállodák őrségét nem erősítették meg.

A térfigyelőkamera-felvételek alapján látható, milyen könnyedén sétál be hátizsákjával az egyik öngyilkos merénylő a kiszemelt templomba. 

Órákkal a merénylet előtt is jeleztek a külföldi titkosszolgálatok – idézte a CNN a Srí Lanka-i kormány szóvivőjét. 

Hatalmi féltékenység?

Srí Lankán tavaly ősz óta komoly politikai válság van, amely az államfő és a kormányfő közötti konfliktusból adódik. Az elnök elmozdította a kormányfőt a nemzetbiztonsági tanácsból, így Ranil Vikremaszinge el volt zárva az érdemi információktól. Az államfői hivatal nem kommentálta az információk elégtelen kezeléséről szóló híreket. Az elnök, Matripala Sziriszena csupán annyit mondott, a merénylet hátterének felderítéséhez nemzetközi együttműködésre van szükség.

Rovatok