Index Vakbarát Hírportál

A Srí Lanka-i hírszerzés szándékosan tartott vissza az információt a fenyegetettségről

2019. április 24., szerda 10:30

Hírszerzési vezetők szándékosan visszatartották a készülő terrortámadásra vonatkozó információkat, közölte Laksman Kiriella Srí Lanka-i házelnök szerdán a parlamentben.

Hírszerzési felsővezetők szándékosan eltitkolták az információt. A birtokában voltak, de a hatóságok vezetői nem tették meg a kellő intézkedéseket

- mondta Kiriella.

A házelnök szerint az hatóságai április 4-én kaptak figyelmeztetést az indiai titkosszolgálattól, hogy öngyilkos merényletek várhatók szállodák, templomok és politikusok ellen. Az már kedden kiderült, hogy korábban név szerint megvolt, kik követhetnek el terrortámadásokat. 

Három nappal később az államfő vezetésével ülésezett a Srí Lanka-i biztonsági tanács, de az információt szélesebb körben nem osztották meg. "Valaki irányítja ezeket a hírszerzési vezetőket. A biztonsági tanács politizálni kezdett. Ezt ki kell vizsgálni" - mondta Laksman Kiriella.

Washingtonnak viszont nem volt előzetes információja a készülő merényletről, ezt már Egyesült Államok colombói nagykövete jelentette, Alaina Teplitz. A diplomata úgy vélte, jelenleg is folyamatban vannak terrorista összeesküvések Srí Lankán. A terroristák figyelmeztetés nélkül lecsaphatnak közösségi tereken, nagy összejöveteleken, mondta. 

Eddig már több mint hatvan embert vettek őrizetbe a templomok és szállodák ellen elkövetett, 359 halálos áldozattal és több mint ötszáz sebesülttel járó merényletek ügyében. A halottak között 39 külföldi van.

(MTI)

    

Rovatok