Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun páncélvonata megérkezett Oroszországba

2019. április 24., szerda 08:21 | aznap frissítve

Kim Dzsongun észak-koreai vezető páncélvonata áthaladt az orosz határon, és Vlagyivosztokba tart, ahol csütörtökön fogadja őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ez lesz a két vezető első találkozója.

A határátlépés és az ünnepélyes fogadtatás után Kim Haszan határközségben ellátogatott az orosz–észak-koreai barátság házába. A létesítményt 1986-ban hozták létre, a jelenlegi észak-koreai vezető nagyapja, Kim Ir Szen látogatásához időzítve. Kimet Haszanban Alekszandr Kozlov, a Távol-Kelet és a sarkvidék fejlesztéséért felelős miniszter, illetve Oleg Kozsemjako, a Tengermelléki terület kormányzója fogadta.

A húga és a limuzinja, amelyhez hozzá kellett igazítani a vlagyivosztoki pályaudvar felhajtóját, már a helyszínen várja Kimet, a városba idő közben meg is érkezett az észak-koreai vezér. 

Jurij Usakov, Putyin külpolitikai tanácsadója kedden azt mondta, hogy a vlagyivosztoki tárgyalások homlokterében a Koreai-félsziget nukleáris problémájának békés megoldása és Északkelet-Ázsia biztonságának szavatolása áll majd. 

A legutóbbi orosz–észak-koreai csúcstalálkozót 2011-ben Ulan-Udében tartották meg, Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök és Kim Dzsongil akkori észak-koreai vezető részvételével. Putyin, aki 2000-ben járt Phenjanban, 2001-ben Moszkvában, 2002-ben pedig Vlagyivosztokban fogadta a jelenlegi észak-koreai vezető apját.

(MTI)

Rovatok