Index Vakbarát Hírportál

Néha rágyújtottak egy cigire a Notre-Dame felújításán dolgozó munkások

2019. április 24., szerda 20:43 | aznap frissítve

Előfordult, hogy a Notre-Dame felújításán dolgozó munkások megszegték a tilalmat, és rágyújtottak egy-egy cigarettára, de biztosan nem egy eldobott cigarettacsikk miatt égett le a székesegyház, mondta az AFP-nek a felújításon dolgozó Le Bras Freres nevű cég szóvivője.

Marc Eskenazi, a vállalat szóvivője megerősítette azt a lapértesülést, hogy a rendőrségen kihallgatott munkások közül többen bevallották: alkalmanként rágyújtottak az állványzaton. 

A székesegyház később leégett huszártornya köré épített állványzaton szigorú dohányzási tilalom volt érvényben, mivel az épület fából készült tetőzetében a 12. századból származó gerendák is voltak.

A cég szóvivője szerint túl sok időbe telt volna, ha a munkások mindig lejárnak rágyújtani, ezért fordulhatott elő, hogy néhányan ott cigarettáztak. A cég szóvivője ugyanakkor határozottan visszautasította, hogy a tüzet egy eldobott cigarettacsikk okozta volna:

Aki valaha is megpróbált tüzet gyújtani otthon, az tudhatja, hogy ha egy csikk ráesik egy tölgyfadarabra, attól még nem történik semmi.   

Megjelentek olyan spekulációk is, hogy a munkások által az építkezéshez használt ideiglenes ipari liftek rövidzárlata okozhatta a tűzvészt. 

Marc Eskenazi erről azt mondta: a liftek távol voltak a huszártoronytól, és az eddigi vizsgálatok azt állapították meg, hogy a tűz az épület belsejében keletkezett.  

Rovatok