Index Vakbarát Hírportál

Zárt menekülttáborban lövöldözött egy Tripoli ellen vonuló milícia

2019. április 25., csütörtök 18:15

Fiatal menekültek beszámolója szerint Tripoli ellen vonuló milíciák megtámadtak egy zárt menekülttábort. Vannak olyan hírek, hogy a támadásban ketten meghalhattak, húszan pedig megsebesülhettek, írta a Guardian. Az ENSZ menekültügyi ügynöksége, az UNHCR szerint viszont a támadók a levegőbe lőhettek, mert tizenketten sérültek meg annyira, hogy kórházi ellátásra volt szükségük, de egyikük sem lövéstől sebesült meg.

A brit lap megszerzett egy mobiltelefonnal készített felvételt, amit a táborból csempésztek ki. A videón lövéseket lehet hallani, emberek pedig kétségbeesetten menekülnek.

A Guardian szerint a lövöldözés még kedden történt a Kaszr bin Gasír zárt menekülttáborban, 20 kilométerre Tripolitól. Ez lehetett az első alkalom, hogy egy fegyveres milícia megtámadott egy ilyen létesítményt. Ezekbe a táborokba kerülnek azok a menekültek, akiket a líbiai parti őrség elfog a tengeren.

A szemtanúk szerint a táborban éppen közös imádságot tartottak, amikor megjelentek a fegyveresek. Róluk azt feltételezik, hogy Halífa Haftár tábornokhoz köthető milíciákhoz tartoztak. A kelet-líbiai hadúr még április elején indította meg csapatait a líbiai főváros ellen.

A táborba belépő fegyveresek azt követelték, hogy mindenki adja át a mobilját. A beszámolók szerint azért kezdtek el lövöldözni, mert erre nem voltak hajlandóak. Sokaknak a telefon jelenti az egyetlen kapcsolatot a külvilággal a zárt táborokban.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet háborús bűncselekmények miatt szorgalmazott vizsgálatot az ügyben. Szóvivőjük azt is hozzátette, hogy az eset is mutatja, hogy sürgősen ki kellene engedni az embereket „ezekből a borzasztó táborokból."

Az UNHCR bejelentette, hogy az eset után 325 embert menekített ki a táborból. „A Tripolinál lévő menekültekre és migránsokra leselkedő veszélyesek soha nem voltak nagyobbak, mint most" – mondta Matthew Brook, az UNHCR egyik líbiai vezetője. Szerinte alapvető, hogy a veszélyben lévő menekülteket el kell engedni, és biztonságos helyre menekíteni.

A Líbiában a tengeren elfogott menekültekre váró állapotokról, a zárt táborokról ebben a videónkban is szó van:

A vaksötét tengerből mentettünk ki 100 embert

Rovatok