Index Vakbarát Hírportál

A német autógyár magyarázkodik, hogy kerültek Kim Dzsongunhoz a luxuskocsik

2019. április 26., péntek 13:13

Hogy kerül Kim Dzsongun feneke alá olyan német autó, amilyet az észak-koreai szankciók miatt nem lehetne bevinni az országba? Ez a kérdés foglalkoztatja a fél világot, miután a diktátor többször a Daimler által gyártott limuzinokat használt csúcstalálkozói alkalmával, és egy ilyen luxusautóban utazott csütörtöki vlagyivosztoki tárgyalásaikor is, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott (korábban, a Donald Trump amerikai elnökkel folytatott megbeszéléseikor is ilyen autóval szállították). 

Csakhogy luxuscikkek, így a luxusjárművek eladását is tiltják az Észak-Korea ellen kivetett ENSZ-szankciók, amelyekkel a világszervezet azt akarja kikényszeríteni, hogy Phenjan vessen véget atomprogramjának.

Kimre két limuzin várt a vlagyivosztoki pályaudvaron: egy Mercedes Maybach S600 Pullman Guard és egy Mercedes Maybach S62-es. 

„Egyáltalán fogalmunk sincs arról, hogy ezek a gépkocsik hogyan kerültek Észak-Koreába” – tudatta közleményében Silke Mockert, a német autógyár szóvivője az AP hírügynökség kérdésére.

A stuttgarti autógyár a világ egyik legnagyobb és legtekintélyesebb járműipari vállalata, a magasabb árfekvésű személygépkocsik és hat tonna feletti teherautók egyik legnagyobb gyártója, és páncélozott személygépkocsikat is gyárt. A cég honlapján az szerepel, hogy a világ szinte minden országában ad el és szervizel járműveket, Európában, Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában is vannak gyártósorai. Észak-Korea azonban nem tartozik az üzleti partnerei közé.

„A vállalatunknak több mint 15 éve nincsenek üzleti kapcsolatai Észak-Koreával, és a cég szigorúan betartja az uniós és amerikai embargót” – írta a szóvivő. A Daimler átfogó exportellenőrzési eljárást léptetett életbe, hogy megakadályozza a szállításokat Észak-Koreába vagy Phenjan bármelyik külföldi nagykövetségének, de ez nem vonatkozik olyan – kiváltképpen használt – gépkocsikra, amelyek viszonteladókon keresztül jutnak el hozzájuk.

Az AP megjegyzi: az, hogy Kim hozzá tud jutni ilyen limuzinokhoz, jól mutatja, hogy mennyire hézagos a szankciós rendszer.

A Kim által használt limuzinokat feltehetően felszerelték minden távközlési és szórakoztató berendezéssel, amelyek révén – mint a cég írja kínálatában – a vásárló kapcsolatban tud maradni a világgal, miközben élvezi a luxust és a kényelmet, írja az MTI.

Rovatok