Index Vakbarát Hírportál

Véletlenül egy amerikai nő fotóját köröztették a Srí Lanka-i hatóságok

2019. április 26., péntek 09:37 | aznap frissítve

Lemondott a Srí Lanka-i országos rendőrparancsnok a húsvétvasárnap elkövetett merényletek miatt, jelentette be Maitripala Sziriszena államfő. Pudzsisz Dzsajaszundara gyorsan követte a csütörtök este lemondott a védelmi minisztériumi államtitkárt, így ő a második magas rangú vezető, aki felelős lehet a 253 halálos áldozatot követelő merényletsorozatért, mert a hatóságok nem tudták elejét venni a vérfürdőnek.

A rendőrség 140 olyan embert keres, akik feltételezésük szerint kapcsolatban állhatnak a merényletekkel gyanúsított szervezettel, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaattal. 

Közben kiderült, hogy a rendőrség a merényletek egyik gyanúsítottjaként tévedésből egy amerikai muszlim fotóját közölte. A gyanúsítottak listáján Abdul Kader Fatima Hadídzsa nevéhez egy kendőt viselő nő fotóját társították körözött személyként.

A fotón szereplő személy azonban nem ő, hanem Amara Majeed, egy, az Egyesült Államokban élő, szúfi muzulmán nő, akinek szülei Srí Lankáról vándoroltak be. A szülők 2015-ben nyílt levelet írtak Donald Trumpnak, a jelenlegi amerikai elnöknek, kifogásolva azt a hangvételét, amelyet az amerikai muszlimokkal kapcsolatban használt. Amara Majeed észrevette a hibát, és a Facebook-oldalán megírta, hogy a Srí Lanka-i kormány tévesen azonosította őt a merényletek egyik támadójaként. 

A Srí Lanka-i rendőrség csütörtök este elismerte hibáját, megerősítve, hogy az Abdul Kader Fatima Hadídzsa névhez társított fotó nem a szóban forgó gyanúsítotté.

A hatóságok pénteken felszólították a szigetország muzulmánjait, hogy aznap otthon imádkozzanak, és ne menjenek mecsetbe, mert a szigetország titkosszolgálata autóba rejtett pokolgépes támadások lehetőségére figyelmeztetett.

Az országban tízezer katonát mozgósítottak, hogy átkutassák az imahelyeket, és védelmet biztosítsanak a vallási jellegű létesítményeknek.

Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban. Az áldozatok többsége Srí Lanka-i volt, de a hatóságok szerint legalább 38 külföldi is volt közöttük, brit, amerikai, ausztrál, török, indiai, kínai, dán, holland és portugál állampolgárok. Ötszázan megsebesültek.

(Borítókép: Thomas Peter / Reuters)

Rovatok