Index Vakbarát Hírportál

Szigorúbb élelmiszer-ellenőrzések jönnek az EU-ban

2017. március 16., csütörtök 10:02

Az Európai Parlament megszavazta azt a jogszabályt, amitől a hamisítások visszaszorítását várják.

Az élelmiszerek ellenőrzésének átfogó, uniós rendszerének szigorítását reméli az Európai Parlament attól az új szabályozástól, amelyet szerdán szavazott meg a testület.

A változtatást a közelmúlt hamisítási botrányaival indokolták. A szabályok célja az ételek jobb nyomon követhetősége, a hamisítás visszaszorítása és a fogyasztói bizalom helyreállítása. Átfogó és hatékony ellenőrzést ígérnek az élelmiszerek és takarmányok, az állatorvosi és növény-egészségügyi követelmények, valamint a biotermékek és földrajzi védettséget élvező termékek ellenőrzési rendszerére.

Az átfogó ellenőrzések mellett be nem jelentett ellenőrzéseket írnak elő az élelmiszeripar minden ágazatában, hatékonyabb fellépést biztosítanak a csalások és megtévesztő gyakorlatok ellen, valamint szigorúbb szabályokat szorgalmaznak a harmadik országokból érkező termékek importjára - közölte az uniós parlament.

A megállapodásra a tagállami Tanácsnak is igent kell mondania, de nem hivatalosan már megegyeztek az EP-vel.

Szanyi Tibor szocialista képviselő szerint az előírások eltérésére építő „populista hangok most éppen a vélt vagy valós nyugat- illetve kelet európai élelmiszerek beltartalom-eltérései miatt hangolják a lakosságot tudatosan az unió ellen, amit viszont a nemzeti élelmiszerkönyvek harmonizálásával tudunk hatékonyan kezelni”.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője írásbeli hozzászólásában hangsúlyozta, hogy az új szabályozással az élelmiszerláncot érintő hatósági ellenőrzés átláthatóbbá, szigorúbbá válik, a fogyasztók nehezebben megtéveszthetőek.

(MTI)

Rovatok