Index Vakbarát Hírportál

Automata féket rakatna az autókba az EP

2017. november 14., kedd 13:52

Minden új járművet fel kell szerelni a vezetést támogató rendszerekkel, mint például a gyalogosokat és kerékpárosokat észlelő automatikus fék – mondják az EP-képviselők.

Évente több százezren sérülnek meg és több mint 25 ezer ember veszíti életét közúti balesetben az EU-ban. Az ilyen balesetek 90 százalékát emberi hiba okozza, érvel az EP közleménye a változtatás mellett.

Az Európai Parlament úgy csökkentené ezt a számot, hogy kötelezővé tenné a vezetést segítő rendszerek beépítését minden új járműbe. A képviselők kedden szavaztak az erre vonatkozó jelentésükről, amit 593 szavazattal 39 ellenében 53 tartózkodás mellett fogadtak el.

A vezetéstámogató rendszerek közé tartozik például

Dieter-Lebrecht Koch német néppárti támafelelős elmondta: „akár a volán mögött, akár gyalog vagy kerékpáron – mindannyian követünk el hibákat. Ilyen esetekben az automatikus segítőrendszerek csendes másodpilótaként segítenek elkerülni a baleseteket.”

A költségek csökkentéséért az EP mostani állásfoglalása csak azoknak az automatikus rendszereknek a beépítését tenné kötelezővé, amelyek már megfizethető áron elérhetőek a piacon a gyártóknak, és garantáltan életeket mentenek. Ilyen például a gyalogosokat és kerékpárosokat észlelő automatikus fék.

„Mindenkinek elérhetővé kell tennünk az ilyen autókat. Éppen a széles körű alkalmazásuk biztosíthatja, hogy e modellek ára ne szökjön egekbe, csak egy kicsivel lesznek drágábbak” - tette hozzá Dieter-Lebrecht Koch.

Az EP-képviselők ezen felül arra kérik az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg, hogyan lehet nullára csökkenteni a járművezetőknek megengedett véralkoholszintet Európa-szerte. Az Európai Parlament támogatja, hogy minél több tagállam alkalmazza a zéró tolerancia elvét ittas vezetésnél.

Az elfogadott szöveg egy állásfoglalás, azaz senkit nem kötelez semmire, csak egy kérés az uniós kvázi-kormány, az Európai Bizottság felé, hogy ilyen javaslatokat szeretnének.

(Európai Parlament)

Rovatok