Index Vakbarát Hírportál

Duplázná az EU költségvetését az EP-elnök

2017. november 14., kedd 12:39

Az eddigi 140 milliárd eurónak a duplájára, 280 milliárd euróra (87 ezer milliárd forint) kell emelni az Európai Unió (EU) éves költségvetését az Európai Parlament (EP) elnöke szerint. Antonio Tajani a Berliner Morgenpost című német lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a 140 milliárd euró

a tagállamok összesített hazai össztermékének (GDP) egy százalékát sem éri el. Ez nem elég az EU feladatainak ellátásához.

A költségvetés megduplázását nem a tagállami befizetések növelésével, hanem új saját források megteremtésével, például a tőzsdei tranzakciók megadóztatásával kellene elérni - mondta az olasz konzervatív politikus. A plusz forrást nem a brüsszeli bürokráciára kell fordítani, hanem bevándorlás ellenőrzésére, a terrorizmus elleni harcra, a gazdaságélénkítésre, valamint a védelmi együttműködés fejlesztésére, ami a hadiipar vezető EU-s vállalatainak támogatását is jelenti.

Az EU-nak az energiaszektorra és a gazdaság digitalizációjára is több pénzt kell összpontosítania, mert csak így tud helytállni a versenyben az Egyesült Államokkal, Kínával, Indiával, vagy éppen Oroszországgal - tette hozzá.

A nemzetközi migrációs válságról szólva hangsúlyozta, hogy „a menekültválság Afrika és a Közel-Kelet instabilitásának eredménye”. Az EU-nak meg kell akadályoznia egy „afrikai exodust”, ezért egy uniós „Marshall-tervvel” a következő, 2021-ben kezdődő többéves költségvetési időszaktól hét éven keresztül legkevesebb 40 milliárd eurót kell fordítani Afrika fejlesztésére.

Rámutatott, hogy az előrejelzések szerint Afrika lakossága 2050-ig megduplázódik, eléri a 2,5 milliárdot, és 2100-ra ötmilliárdra emelkedhet. Az EU-nak a tömeges elvándorlás megakadályozása érdekében fejlesztenie kell az afrikai országok gazdaságát, infrastruktúráját és oktatási rendszerét, és ki kell dolgoznia egy stratégiát az éghajlatváltozás, a terror és a háborúk hatásainak kezelésére.

(MTI)

Rovatok