Index Vakbarát Hírportál

Fellép az EU az online csalások ellen

2017. november 14., kedd 13:35

Erősebb védelmet és a csalások hatékonyabb felgöngyölítését biztosító jogszabályt fogadott el kedden az Európai Parlament.

A modernizált fogyasztóvédelmi együttműködéssel a jövőben a nemzeti hatóságok szorosabb együttműködésben és több eszközzel vehetik fel a harcot a szabályok internetes megszegése ellen. Az új szabályok azokat a joghézagokat tüntetik el, amik részben az országonként különböző jogalkalmazásból adódnak.

A nyomozáskor a hatóságok ezentúl

Ha a jogsértő magatartás a tagállamok és a EU lakosságának kétharmadát érinti, a válaszlépéseket az Európai Bizottság irányítja.

Az EP szerint az általuk is elfogadott változtatásokkal a fogyasztóvédelmi civil szervezetek nagyobb szerepet kapnak a jogsértések jelzésében.

A jogszabályt nagy többséggel szavazták meg a képviselők, de még a tagállami minisztereknek is rá kell bólintania.

„Az új jogszabály erősíti az együttműködést a fogyasztóvédelem szereplői között, így hatékonyabb lesz a szabályok ellenőrzése és a nemzetközi ügyek felgöngyölítése. A nemzeti hatóságok, az Európai Bizottság és a civil szervezetek együtt eredményesebben tudnak a csalók ellen a vásárlók védelmében fellépni” - mondta Olga Sehnalová cseh szocialista témafelelős.

A jogszabály az olyasmiknek vetne véget, mint például

(Európai Parlament)

Rovatok