Index Vakbarát Hírportál

Magyarország adja az EP első roma alelnökét

2017. november 15., szerda 23:46

Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselőt ma történelmének első roma származású alelnökének választotta a testület plenáris ülése. A szavazás után a politikus elmondta: „Nagy megtiszteltetés, hogy képviselőtársaim bizalmat szavaztak nekem. Minden erőmmel azon leszek, hogy az alelnöki tisztségnek köszönhetően a hátrányos helyzetű gyermekek, nők, szegények és kisebbségek jogai megerősödjenek, illetve társadalmi és gazdasági integrációjuk felgyorsuljon”.

Járóka Lívia szeptemberben kezdte meg munkáját az EP állampolgári jogi, gazdasági és nőjogi szakbizottságaiban, miután megkapta az Európai Számvevőszékbe átülő Pelczné Gáll Ildikó – szintén EP-alelnök – helyét. Járóka Lívia 2004 és 2014 közötti európai parlamenti munkásságához hasonlóan továbbra is elsősorban a romák társadalmi felzárkóztatásán dolgozik majd. Céljait kibővíti az egészség- és környezettudatos nevelés és korai fejlesztés elősegítésével, tekintettel arra a 120 millió nélkülözőre, akik az EU elszegényedett régióiban élnek. Járóka Lívia kinevezése korábbi erőfeszítéseinek elismerése, valamint a Fidesz Európai Parlamenten belüli pozíciójának újbóli megerősítése, írja a Fidesz-KDNP közleménye.

Járóka Lívia Indrek Tarand, zöld észt képviselő ellenében szerezte meg az EP-képviselők támogatásának többségét, így a Fidesz megőrizte EP-alelnöki helyét.

(EPP magyar EP-delegációja)

Rovatok