Index Vakbarát Hírportál

Schöpflin: az EU intézményrendszere globalizáció előtti

2017. november 21., kedd 15:07

Európa jövőjéről és az Erasmus programról rendezett fórumot az Európai Parlament magyarországi és szlovákiai Tájékoztatási Irodája Kassán, november 20-án. A részt vevő szlovák és magyar diákok Monika Smolková szlovák és Schöpflin György magyar kormánypárti európai parlamenti képviselőknek tehették fel kérdéseiket.

Monika Smolková kiemelte, hogy fontos megőrizni nemzeti identitásunkat, de nem szabad megengednünk, hogy még egyszer szögesdrótok válasszanak el egymástól minket. A jövő Európája a fiataloké. Az EU egyik legsikeresebb kezdeményezése, az Erasmus program kiváló lehetőség arra, hogy 170 különböző ország egyikében tanuljanak a diákok. Azok, akik az Erasmus programban részt vesznek, pozitívan tekintenek a közös Európára és reményeink szerint nem fogják engedni, hogy egy „brexit” megismétlődhessen.

Európa válságban van és az uniós intézményrendszer egy globalizáció előtti struktúra, fejtette ki Schöpflin György európai parlamenti képviselő. „Rengeteg hatalom halmozódott fel Brüsszelben és hiányzik a polgárok befolyása arra, ami Brüsszelben történik. Az európai polgári kezdeményezés például egy működőképes uniós eszköz arra, hogy a nép beleszólhasson a törvényalkotásba” – hangsúlyozta a képviselő.

A diákok kérdéseire reagálva Schöpflin György felhívta a figyelmet arra, hogy a globalizált világban ugyan nagyon egyszerű hozzáférni az információhoz, de a felszínes tájékozódás félrevezető lehet. Az álhírekkel kapcsolatban Monika Smolková is kiemelte, hogy tapasztalata szerint az Európai Unióval kapcsolatos hírek sok esetben nem tükrözik a valóságot, és kihangsúlyozta az alapos tájékozódás fontosságát.

(Európai Parlament)

Rovatok